Za 10 godina vozićemo solarna kola?

Dodajte komentar

Na činjenicu da na ulice širom svijeta konstantno izlazi preko milijardu vozila podsjećaju izvještaji o zagađenju vazduha i velikim količinama smoga po gradovima.

Već godinama se kao rješenje za ovaj problem predstavljaju električni automobili, koji se sve brže razvijaju.

Konglomerat Mahindra Group lansirao je prošle godine na tržište potpuno električni model e20, veoma moderan i tehnološki napredan.

On je povezan sa pametnim telefonom vlasnika kojem šalje poruke ako nešto nije u redu, na primjer ako je zaboravio da zaključa vrata. Ovaj pametni auto nije nešto tražen na tržištu Indije, ali njegovi proizvođači misle da će biti, čim počnu da presušuju fosilna goriva.

Međutim ekološki osviješćeni vozači bi uskoro mogli imati i širi izbor – vozila koja će se pokretati na solarni pogon pomoću litijum jonskih baterija. Tim studenata i profesora sa Ajndhoven univerziteta za tehnologiju razvio je Stelu, porodični automobil prekriven silicijumskim solarnim panelima sa visokom moći upijanja sunčeve energije.

S obzirom na činjenicu da se solarne tehnologije sve brže razvijaju, ovakav auto bi vremenom postao efikasniji i isplativiji od električnih. Stela inače ima samo 390 kilograma, aerodinamičan dizajn, i ako se potpuno napuni po sunčanom danu može preći 780 kilometara ili 430 kilometara noću. Prošle godine je na jednom takmičenju u Australiji ovaj automobil prešao 3.000 kilometara i to razvijajući brzinu od 120 km na sat.

Tim koji stoji iza izgradnje Stele ubijeđen je da će za 10 godina biti moguća masovna proizvodnja ovakvih solarnih automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *