Oporavak Grčke ima svoju cijenu

Dodajte komentar

Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj počeli su 24-časovni štrajk u znak protesta zbog kontinuiranih rezova u državnoj potrošnji i planiranih otpuštanja radnika.

Bolnice, poreske službe, zatvori i druge javne službe biće pogođene štrajkom, koji bi trebalo da kulminira protestnim skupom u podne ispred zgrade grčkog parlamenta.

Protest se poklapa sa početkom posjete inspektora Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke, poznatih kao “trojka”, koji od Grčke zahtijevaju mjere štednje u sklopu paketa medjunarodne pomoći od 260 milijardi eura, prenio je Rojters.

“U trenutku kada vlada pojačava napad na radnike, naš odgovor će biti snažan”, saopštio je jedan od vodećih grčkih sindikata zaposlenih u javnom sektoru ADEDY.

Grčki radnički sindikati oštro se protive planovima vlade za smanjenje broja od ukupno 600.000 državnih službenika, kroz otpuštanja i premještanja radnika.

Radnici, takođe, protestuju protiv mjera štednje, koje podrazumijevaju 40 odsto smanjenja plata i penzija, naveo je BBC.

Ministarstva finansija i administrativnih reformi podnijela su tužbu protiv štajka i presuda suda očekuje se kasnije u toku dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *