Japan će prevazići poreski šok

Dodajte komentar

Ocena rasta japanske privrede za prvi kvartal tekuće godine povećana je u odnosu na prvobitnu procjenu, zahvaljujući neočekivanom rastu investicija.

To potvrđuje da je treća najsnažnija svjetska ekonomija sposobna da prebrodi šok povećanja stope poreza na dodatu vrijdnost.

Tome treba dodati i činjenicu da se turisti vraćaju u Japan i da prvi put za 44 godine troše više novca nego japanski putnici u inostranstvu, što je dobar podsticaj sektoru distribucije i turizma, prenosi Rojters.

U odnosu na četvrti kvartal 2013, rast japanskog bruto domaćeg proizvoda iznosio je 1,6 odsto, dok je prvobitna ocjena bila 1,5 odsto, a prognoza analitičara 1,4 odsto.

Na godišnjem nivou, odnosno, u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, privredni rast u Japanu u prvom tromjesečju tekuće godine iznosio je 6,7 odsto, za razliku od 5,9 odsto u prvoj ocjeni, i ujedno je ovo najveća kvartalna stopa rasta od perioda juli-septembar 2011.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ove brojke potvrđuju pretpostavku japanske centralne banke prema kojoj će privreda Japana nastaviti sa skromnim rastom, podržana domaćom tražnjom. I investicije kompanija u prvom tromjesečju porasle su 7,6 odsto, što je znatno iznad prvobitne ocjene od 4,9 odsto.

Kako prenosi isti izvor, neki analitičari ipak smatraju da japansku privredu očekuje neizvjesni period zbog mjere povećanja stope PDV-a sa pet na osam odsto, koja je stupila na snagu 1. aprila ove godine.

Skok domaće tražnje u prvom tromjesečju doveo je do većeg privrednog rasta u tom periodu od očekivanog, ali je kontra-udarac neizbježan, a što će se odraziti na rezultate u periodu april-juni, ocjenjuju stručnjaci Norinšukin riserč institjut (Norinchukin Research Institute).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *