Najvažnije valute bez većih promjena

Dodajte komentar

Zadnjeg dana ovonedjeljnog trgovanja na međunarodnim tržištima nisu zabilježene veće promjene kurseva vodećih valuta, budući da su ulagači zazirali od većih poteza u očekivanju daljnjih smjernica o monetarnoj politici u eurozoni i SAD-u.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3885 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u poređenju  sa zatvaranjem prethodnog trgovinskog dana.

Dolar nije zabilježio veće promjene ni prema jenu, te se njime trgovalo po 101,57 jena.

Američka valuta oslabila je prema japanskoj više od dva posto od prošloga petka, pritisnuta smjernicama zvaničnika Feda da američka centralna banka nije ni blizu podizanja kamatnih stopa kao što su se tržišta bila ponadala.

Ta je vijest stigla nakon dvije nedjelje robusnih dobitaka dolara prema jenu i dosad najjasnijeg signala iz Evropske centralne banke da je spremna štampati dodatne milijarde eura, što je mnoge ohrabrilo u ocjeni da bi dolar mogao početi jačati.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Dolar se čini slabim prema jenu i britanskoj funti, dok nas euro i dalje iznenađuje”, kazao je Lee McDarby iz banke Nomura International Plc u Londonu.

“Ništa se bitno nije promijenilo u SAD-u da bi opravdavalo takvu slabost američke valute, no čini se da dolar jednostavno ne može dobiti zamah”.

Glavni argumenti na početku godine koji su govorili u prilog očekivanjima o jačanju dolara bili su oporavak američke ekonomije i postupno zaoštravanje monetarne politike u SAD-u, uz zaostajanje Japana i Evrope po tim pitanjima. Naknadni su događaji nebrojeno puta pobili zagovornike takvog scenarija pa su se kursevi valuta zadržali unutar uskih raspona.

“Ako ECB-ov predsjednik Mario Draghi počne dalje akcije vezano za euro, tada bismo mogli početi svjedočiti konačnom jačanju uzleta dolara”, kazao je McDarby. “No, sada se čini da ulagači nisu voljni preduzimati veće poteze.”

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *