Snažan pad ulaganja u obnovljive izvore energije u 2013.

Dodajte komentar

Ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora potonula su prošle godine 14 posto, pri čemu je Kina prvi put u istoriji uložila više nego evropske zemlje, objavili su Ujedinjene nacije

 

 
Prošle je godine u obnovljive izvore, koji ne uključuju proizvodnju električne struje iz hidroenergije, uloženo ukupno 214,4 milijarde dolara, što je 35,1 milijardu dolara manje nego u 2012. i 23 posto manje nego u rekordnoj 2011. godini, pokazuje juče objavljeni izvještaj UN programa za životnu sredinu(UNEP).

U Evropi su ulaganja potonula 44 posto, na 48 milijardi dolara. U Kini smanjena su šest posto, na 56 milijardi dolara, a u SAD-u za 10 posto, na 36 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U UNEP-u ističu da je prošle godine prvi put zabilježen pad ulaganja u ekonomijama u nastajanju, nakon devetogodišnjeg razdoblja rasta.

Pad ulaganja rezultat je “političke neizvjesnosti na nekoliko tržišta”, s obzirom na nejasnu politiku subvencioniranja sektora. Dodatni su razlog niži troškovi solarnih sastava, ističe se u izvještaju

“Iako će neki možda istaknuti pad ukupnih ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u 2013., ta činjenica potiskuje u drugi plan brojne pozitivne signale dinamičnog tržišta koje se brzo razvija i sazrijeva”, zaključuje u saopštenju izvršni direktor UNEP-a Achim Steiner.

Ukupni je udio obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne struje porastao na 8,5 posto, sa 7,8 posto u 2012. Ako se izuzme hidroenergija, udio ‘obnovljivog’ sektora u novoinstaliranim proizvodnim kapacitetima iznosio je prošle godine 43,6 posto.

Ulagačima je i dalje najzanimljivija solarna energija, usprokos 60-postotnom padu prosječne cijene instalacije solarnih ploča, pokazuje izvještaj UNEP-a.

Objava izvještaja vremenski se poklopila s dosad najoštrijim upozorenjem UN-ovih stručnjaka o opasnostima koje ugroženi klimatski sastav donosi budućim generacijama.

“Nijedan dio svijeta neće biti pošteđen posljedica promjena klime”, naglasio je predsjedatelj UN-ovog međuvladinog panela za promjenu klime Rajendra Pachauri

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *