Otkrivena konačna alternativa nafti? Google i naftne kompanije uložili već 100 miliona dolara

Dodajte komentar

Američka startup kompanija Cool Planet uspjela je za svoj projekt proizvodnje biogoriva privući izdašne finansijere, koji uključuju Google Ventures, BP, General Electric i ConocoPhillips. To je rijedak slučaj u ovom sektoru, koji posljednjih godina muku muči s finansiranjem.

U ponedjeljak su u Cool Planetu objavili da su prikupili 100 miliona američkih dolara za gradnju fabrike u američkoj saveznoj državi Luiziani, koja bi u punom pogonu trebala biti do kraja 2015. godine.

Godišnje bi trebala proizvoditi oko 380.000 hektolitara tekućeg biogoriva. Kao masu za proizvodnju koristiće najvećim dijelom poljoprivredni otpad, kao što su klipovi od kukuruza ili šećerna trska.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ono što je ključno u svemu je da bi, za razliku od klasične proizvodnje biogoriva, sama sirovina za proizvodnju trebala doprinijeti borbi protiv globalnog otopljenja jer bi jedan od nusproizvoda goriva trebao biti i biougljenik. Riječ je o supstanci koja nastaje izgaranjem biljaka pri ekstremnim temperaturama i pod visokim pritiskom uz gotovo potpunu odsutnost kiseonika

Biougljenok se u krajnjem može koristiti kao gnojivo, a s obzirom da zadržava ugljiendioksid na tlu, u Cool Planetu tvrde da na kraju manje CO2 završi u atmosferi nego što bi inače završilo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *