U Jadranskom brodogradilištu Bijela ima dovoljno posla, ali ne i novca

Dodajte komentar

Početak godine u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj obilježio je period dobre uposlenosti, ali i otežanog finansiranja velikog broja remonta. Prema riječima izvršnog direktora Petra Tušupa, remonte su morali obezbjeđivati iz obrtnih sredstava, pa je zbog toga došlo i do određenog kašnjenja tokom tih poslova.

– Nijesmo uspjeli obezbijediti pomoć za finansiranje remonata, a trebalo je nabaviti materijal, radnu snagu, a u tome nijesmo imali podršku ni poslovnih banaka ni većinskog vlasnika. Već duže vrijeme remont obezbjeđujemo iz obrtnih sredstava, što je veoma teško zbog oscilacija u poslovanju koje su normalne u ovoj djelatnosti, posebno u kriznim vremenima – kazao je Tušup.

Do kraja sedmice na remont stižu četiri broda, a do kraja mjeseca još toliko, tako da će posla biti ali, kako Tušup objašnjava, uz otežano finansiranje.

Jedan od uslova da se dobije posao je mogućnost odloženog plaćanja, tako da se samo dio remonta plaća po završetku, a ostatak u više mjesečnih rata, što predstavlja dodatne poteškoće.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Sva konkurentna preduzeća u okruženju nude ovakve uslove, to je uostalom i praksa u svijetu i tu ne možemo ništa promijeniti. U datim uslovima pokušavamo da ove probleme prevaziđemo, da obezbijedimo posao, ali i plate zaposlenima koje iz ovih razloga  kasne – kazao je Tušup.

Problem nelikvidnosti mogao bi biti riješen privatizacijom, a tender za većinski paket akcija je otvoren do 15. aprila.

– Holandska kompanija Damen i italijanska Fincantieri zainteresovane su za kupovinu Brodogradilišta. Ove kompanije su prošle kvalifikacione uslove i ostale su u igri za kupovinu većinskog paketa akcija. Ponude se mogu dostaviti do 15. aprila, a nakon toga će ih tenderska komisija  razmatrati i birati boljeg ponuđača – kazao je Tušup. On je podsjetio da je sastavni dio tenderske dokumentacije socijalni program koji je dio kolektivnog ugovora koji će budući kupac morati poštovati. Radnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom moći će da napuste kompaniju, a ta mogućnost je otvorena i prije privatizacije.

– Još 20. decembra dobili smo informaciju iz Vlade da će biti obezbijeđena sredstva za odlazak radnika iz firme i prije privatizacije. Do 15. januara, do kada je bio rok, prijavilo se 70 radnika. Jedan broj zaposlenih je u međuvremenu odustao, a jednom broju rukovodstvo nije dopustilo odlazak iz firme jer su neophodni za proces proizvodnje. Spisak od 50 radnika koji ispunjavaju uslove za odlazak iz firme poslat je Ministarstvu finansija i tenderskoj komisiji  početkom februara, ali još uvijek odluka Vlade nije realizovana – kazao je Tušup ističući da se u više navrata obraćao nadležnima sa pitanjem zašto kasni uplata, ali da odgovora još uvijek nema. (Pobjeda.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *