CBCG: Finansijski sistem stabilan, nivo sistemskog rizika umjeren

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio je na današnjoj sjednici Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike banke za januar 2014. godine, u kome je ocijenjeno da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

U izvještaju je konstatovano da su aktivnosti CBCG u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada i Politikom Centralne banke u 2014. godini. 

“Ohrabruju ostvarene stope rasta u gotovo svim sektorima privrede: industriji, građevinarstu, šumarstvu, turizmu, trgovini na malo i saobraćaju”, saopšteno je iz CBCG-a.

Evidentan je manji deficit tekućeg računa platnog bilansa u poređenju sa prethodnom godinom, uslijed pada spoljnotrgovinskog deficita i pozitivnih kretanja na ostalim podračunima tekućeg računa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“I dalje su prisutni rizici koji proizilaze iz rastuće nelikvidnosti realnog sektora iskazane preko broja blokiranih pravnih lica i preduzetnika i iznosa ukupnog duga po osnovu koga je izvršeno blokiranje računa, sa povratnim negativnim uticajem na finansijski sistem. Cijene su u decembru 2013. godine, u odnosu na prethodni mjesec, ostale na istom nivou, dok je godišnja stopa inflacije u decembru iznosila 0,3 odsto”, ističe se u saopštenju.

Na sjednici je razmotrena situacija u bankarskom sektoru i konstatovano da je stanje stabilno.

“Godišnje stope rasta na kraju januara tekuće godine ostvaruju ključne pozicije u agregatnom bilansu banaka: aktiva, depoziti i kapital, dok krediti i ostala potraživanja bilježe pad. Značajno je povećan nivo likvidnih sredstava banaka u jednogodišnjem uporednom periodu.  Aktivne kamatne stope banaka na ukupno odobrene kredite u sistemu su ostale na približno istom nivou u odnosu na decembar 2013. godine, dok stope na novoodobrene kredite bilježe rast. Nastavljen je opadajući trend pasivnih kamatnih stopa. Na nivou sistema ostvaren je pozitivan finansijski rezultat”, zaključuju u CBCG-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *