Cijena nafte skočila, čeka se Fed

Dodajte komentar

Cijene nafte su danas porasle, zahvaljujući jačanju tražnje, ali je trgovanje bilo smanjenog intenziteta uoči obraćanja nove predsjednice američkog Fed-a.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku pet centi na 100, 11 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 108,70 dolara, odnosno sedam centi više nego na kraju prošlonedeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

Analitičari navode da investitori čekaju govor predsednice Fed-a u Kongresu, na temu ekonomije i pravca kretanja monetarne politike. “Niko ne očekuje iznenađenja u njenom obraćanju. Malo je vjerovatno da će nova predsjednica Fed-a Dženet Jelen Kongresu odstupiti od dosadašnjih stavova Federalnog komiteta za otvoreno tržište”, navodi banka DSB.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Globalna tržišta pomno prate tempo gašenja obimnih stimulacija američke ekonomije, čije zdravlje ima ključni uticaj na cijene nafte, budući da su SAD najveći svjetski potrošač tog energenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *