Svjetski ekonomski forum: Top 10 globalnih opasnosti u 2014.

Dodajte komentar

Svjetski ekonomski forum objavio je izvještaj u kom navodi 10 globalnih rizika koji prijete u 2014. godini, a na listi se nalaze opasnosti finansijske prirode, ali je velik broj vezan za ekologiju i klimatske promjene, dok je svoje mjesto “pronašla” i prijetnja od društvenih nemira.

1. Fiskalna kriza u vodećim svjetskim ekonomijama

Fiskalna kriza kroz cio izvještaj se provlači kao najveći rizik u 2014. godini. Velike privrede i dalje ostaju ugrožene, a fiskalna kriza u nekoj od njih bi vrlo lako mogla imati globalni uticaj, dok mnoga manja tržišta poslednjih godina bilježe rast, što bi moglo da dolije ulje na vatru finansijske krize.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2. Visoka nezaposlenost

Pronaći posao jednako je teško i u velikim i u manjim ekonomijama, a nezaposlenost najviše pogađa mlade – u nekim zemljama nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 odsto, a velik problem je i ‘podzapošljavanje’ odnosno zapošljavanje mladih na pozicijama za koje su prekvalifikovani.

3. Nestašica vode

I mnogi ekološki problemi dospjeli su na ovu listu, a među njima se kao najveći rizik javlja problem vode koji nastaje kao posljedica lošeg upravljanja ionako skromnim zalihama, ali i prevelike kompetitivnosti na tržištu.

4. Velika nesrazmjernost u primanjima

Efekat koji finansijska kriza ima na kupovnu moć srednje klase u velikim ekonomskim sistemima u kombinaciji sa polarizacijom prihoda u manjim ekonomijama predstavlja još jedan veliki rizik u 2014. godini.

5. Neprilagođavanje klimatskim promenama

I dok se već godinama apeluje na hitne poteze kako bi se smanjili efekti staklene bašte, sada je već postalo potrebno prilagođavanje klimatskim promjenama koje su nas zadesile. Neuspjeh u tome najviše ide na štetu najslabije razvijenih zemalja.

6. Sve češće ekstremne vremenske pojave

Kao posljedica ranije navedenih klimatskih promjena, javljaju se sve češće ekstremne vremenske pojave kao što su suše ili velike poplave. Takvi vanredni događaji u 2014. godini mogli bi da dovedu do velikih bezbjednosnih rizika poput nestašice hrane, kao i političkih i društvenih nestabilnosti.

7. Pad sistema globalnog upravljanja

Ovaj rizik najviše je povezan sa svim ostalim rizicima iz izveštaja WEF. Slabe ili neadekvatne globalne institucije i mreže, u kombinaciji različitim političkim i nacionalnim interesima, mogu predstavljati prepreku u saradnji tokom suočavanja sa globalnim rizicima.

8. Nestašica hrane

Ovaj rizik usko je povezan s klimatskim promjenama i ekstremnim vremenskim pojavama usljed kojih će izvori kvalitetnih i adekvatnih namirnica postati nepouzdani ili čak presušiti.

9. Kolaps velike finansijske institucije

I pet godina nakon propasti Lehman Brothersa mnogi strahuju za stabilnost banaka. Ova investiciona banka proglasila je bankrot 2008. godine, a postoji mogućnost da se ovaj scenarij ponovi i u slučaju neke druge finansijske institucije i to ove, 2014. godine.

10. Duboka politička i društvena previranja

Previranja na društvenom ili političkom planu u nekim zemljama bi mogle da prouzrokuju gubitak poverenja građana i države, što će u završnici dovesti do unutrašnjih nemira, nasilja, globalne nestabilnosti, kolapsa države pa čak i vojnog sukoba. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *