Grčka neće tražiti nove zajmove

Dodajte komentar

Grčka će, kao što je predviđeno, u 2014. izaći iz programa pomoći, i neće tražiti nove zajmove, izjavio je grčki premijer Antonis Samaras.

“U 2014. godini, napravićemo veliki korak ka izlasku iz paketa pomoći. U narednoj godini, Grčka će ponovo izaći na tržišta i početi da postaje normalna zemlja. U novoj godini, grčki dug će zvanično biti proglašen održivim, što znači da neće biti potrebe za novim kreditima ili novim programima pomoći”, izjavio je Samaras u televizijskom obraćanju naciji, prenosi Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Grčka je u maju 2010. postala prva zemlja eurozone koja je primila finansijsku pomoć od 110 milijardi eura od Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke.

Pošto joj ta sredstva nisu pomogla, Grčka se opasno približila izlasku iz eurozone, nakon čega je 2012. primila drugi paket pomoći od 130 milijardi eura, kao i otpis duga u visini od 100 milijardi eura.

Drugi paket pomoći bi trebalo da bude okončan sredinom 2014. godine, ali je rašireno mišljenje da će oslabljena grčka ekonomija zahtijevati dodatnu pomoći EU i MMF-a.

Kreditori brinu da Grčka neće moći da naredne godine otplati zajmove od 4,4 milijarde eura, kao i da bi budžetski deficit zemlje mogao porasti na 10,9 milijardi eura do 2015. godine.

Grčka prolazi kroz šestu godinu recesije, a stopa nezaposlenosti je veća od 27 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *