Lučić: Protivimo se taksi od jednog eura, za četvrtog operatera nema mjesta

Dodajte komentar

Ova godina za kompaniju m:tel je bila uspješna jer smo povećali broj korisnika u postpejdu za više od 20 odsto, što je itekako doprinijelo da zadržimo prihode na prošlogodišnjem nivou. Prihod ostvaren za devet mjeseci 2013. uvećan je za 0,9 odsto, što smatramo velikim uspjehom imajući u vidu ekonomsku situaciju i taksu od jednog eura na sim kartice koja nas je, moram reći, dosta opteretila, rekao je izvršni direktor kompanije m:tel Vladimir Lučić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Treba naglasiti i to da smo uložili pet miliona eura u modernizaciju mobilne mreže, a sa investicijama nastavljamo i naredne godine. Jer, naš cilj je da osposobimo mrežu da podrži četvrtu generaciju. Pohvalio bih se, takođe, da smo izvozom softverskih aplikacija koje smo mi pravili, proširili segment poslovanja. Izvoz softvera donio nam je zaradu od 320.000 eura”, rekao je Lučić u intervjuu za dnevni list Danas.

Prioritet kompanije za narednu godinu su investicije u modernizaciju mobilne mreže, što će, kako je ocijenio Lučić, doprinijeti bržem internetu.

“Planiramo da krenemo i sa ulaganjima u fiksnu mrežu jer, kao što je poznato, imamo samo dva odsto tržišnog učešća u fiksnoj telefoniji Crne Gore. Prvo ćemo spojiti dvije naše firme, m:tel i Hibernet. Hibernet je, inače, ćerka firma Telekoma Srbija koja je nastala da bi gradila optički kabl. Plan je da izgradimo optički kabl do granice sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom tako da tu postanemo regionalni igrač. Kad je riječ o interenetu, nešto dugoročniji plan je ponuda kablovske multimedijalne usluge. Analiziramo kako da taj multimedijalni paket najbolje predstavimo, da li da radimo akvizaciju već postojećih kablovskih operatera ili da gradimo sopstvenu mrežu. Minimalan iznos investicije koji ćemo uložiti u m:tel iznosiće deset miliona eura“, rekao je on.

Kako je istakao Lučić, uvođenje takse od jednog eura na sim kartice negativno se odrazilo na poslovanje, ali i na prihod u pripejdu koji je smanjen za sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu, i to uprkos činjenici da nije zabilježen pad broja korisnika.

“Mi smo veliki protivnici takse od jednog eura jer smatramo da to dodatno opterećuje korisnike koji su najmanje platežno sposobni. Ilustracije radi, onaj ko troši pet do šest eura mjesečno mora da plati taksu od gotovo 20 odsto, tako da bismo mi najviše voljeli da se taj namet ukine. Ukoliko, pak, taksa ostane onda bi mnogo bolje, i pravednije, bilo da se taj teret ravnomjerno rasporedi, tako što bi onaj ko troši više platio veću taksu. Mobilni telefon više nije luksuz, to je neka vrsta infrastrukture i zato ga ne bi trebalo dodatno oporezivati“, rekao je Lučić.

Očigledno, dodaje on, odnos investitora i države nije se promijenio – investitori se zalažu za što niži porez, a država insistira na što većim poreskim prihodima.

“Kad smo ulazili na tržište Crne Gore znali smo da će nivo PDV-a biti povećavan, ali vanredne takse remete naše dugoročno planove. Ko nam garantuje da za godinu, ili dvije, neće biti uvedena neka nova taksa. Mi se trudimo da osim poreza ulažemo u sport i humanitarne aktivnosti i nije sporno da mi, kao firma koja pravi profit, želimo da vratimo nešto državi u kojoj poslujemo“, naglasio je izvršni direktor m:tela.

Lučić smatra da nema prostora za ulazak četvrtog mobilnog operatera na tržište Crne Gore.

“Ipak, mi se time ne opterećujemo jer smo svjesni činjenice da smo uzeli dobar dio tržišnog kolača. Kad kažem da nema prostora, onda mislim da više nije pritisak toliko izražen na infrastrukturu koliko na servise. Postojeći mobilni operateri upadaju u krizu jer se više koriste razne internet aplikacije, kako za slanje poruka, tako i za razgovore, tako da je pad prihoda operatera logična posljedica takvog stanja. Prema tome, za četvrtog operatera, definitivno, nema mesta”, zaključio je Lučić, prenosi portal CdM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *