Gazprom preuzima četiri evropske kompanije

Dodajte komentar

Ruski energetski gigant dobio dozvolu Evropske komisije da preuzme zajedničku ili samostalnu kontrolu nad četiri holandske i njemačke gasne kompanije.

Gazprom je preuzeo zajedničku kontrolu nad holandskim kompanijama Winz i Wintershall, koje učestvuju u gasnom i naftnom istraživanju te proizvodnji u Sjevernom moru. Ruski gigant u potpunosti će preuzeti Vingas i WINX, koje gasom, uglavnom, snabdijevaju Njemačku.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

EK je saopštila da su odluke donesene nakon što je zaključeno da transakcije “neće izazvati zabrinutost za konkurenciju”, ali je istaknuto da neće imati nikakvog utjecaja na “protivkonkurentnu istragu”, koja se trenutno vodi protiv Gazproma.

‘Protivkonkurentna istraga’

Evropski komesar za konkurentnost Joakin Almunia rekao je u oktobru da Evropska unija protiv Gazproma priprema saopštenje s primjedbama, koje je jednako iznošenju optužbi u okviru “protivkonkurentne istrage”.

Brisel je u septembru 2012. godine pokrenuo istragu o Gazpromovoj upotrebi dugoročnih ugovora povezanih s cijenom nafte, čime su njihove zalihe daleko skuplje od dostupnih na otvorenom tržištu.

EK sumnja da uslovi iz sličnih ugovora postoje s članicama EU-a, među kojima su Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska i Slovačka, te da je moguće da su time narušena pravila EU-a o konkurentnosti. AlJazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *