Austriji nedostaju milijarde

Dodajte komentar

Trenutno se procenjuje da bi rupa u austrijskom budžetu mogla iznositi oko 33 milijarde eura, prenose mediji u toj zemlji.

Koalicioni pregovori Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Narodne stranke (OVP) u vezi sa formiranjem nove vlade vode se pod teškim okolnostima, jer se ispostavilo da u prethodnom mandatu nije u javnost iznijeta sva istina o budžetskoj rupi.

Eksperti trenutno procjenjuju kolika je budžetska rupa sa kojom će biti suočena nova vlada, a pregovarači pokušavaju istovremeno da pronađu kritične oblasti, pošto su tokom predizborne kampanje vladajuće stranke prikazivale da je sve u redu.

Još u julu je ministarka finansija Maria Fekter tvrdila da je vlada sa velikom brigom vodila računa o budžetu.

Trenutno se procjenjuje, kako prenose mediji, da bi rupa u budžetu mogla iznositi oko 33 milijarde eura, pri čemu još nije utvrđena svota za pomoć bankama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Takođe, postoji i pozitivnija procjena koja vidi da nedostaje “svega” sedam do 14 milijardi eura.

Koliko god da iznosi problem oko budžeta, on će primorati SPO i OVP da odustanu od svih predizbornih obećanja i navesti ih da ipak krenu kursom reformi i štednje.

Tako je malo verovatno da će biti sprovedeno rasterećenje građana u visini od tri miliajrde eura od 2015. kojom je u lov na birače išao lider SPO Verner Fajman.

Isto tako ni obećanje lidera OVP Mihaela Špindelegera, da će bez novih poreza i paketa mjera štednje biti moguće podstaći privredu, neće biti moguće realizovati.

Pethodni paket mjera štednje dogovoren je prošle godine i on je trebalo da donese 27 milijardi eura.

To isto bi se moglo dogoditi i ovaj put, ali eksperti upozoravaju da se ne smije samo štedjeti, jer to šteti privredi. (B92)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *