Stres test za 24 američke i šest stranih banaka u SAD

Dodajte komentar

Američka centralna banka (Fed) saopštila je da je proširila listu banaka koje će podvrgnuti strogim stres testovima, i da će se na njoj sada naći šest filijala stranih banaka u SAD.

Četvrta po redu procjena stanja velikih banaka biće sprovedena nad 30 banaka početkom 2014. godine, što je više u odnosu na prošlogodišnjih 18, prenosi Frans pres.

Riječ je o 30 bankarskih holding kompanija sa zajedničkom aktivom u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Stres testovima će biti podvrgnute američke filijale šest stranih banaka, među kojima su kanadska banka BMO fajnenšel, španske BBVA i Santander, britanske RBS i HSBC, i japanska banka Miscubiši.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ovim testovima se procjenjuje sposobnost banaka da prežive ekstremne krizne uslove, poput onih koji su pogodili bankarski sektor 2008. godine, ali i potencijalna stabilnost banaka u situacijama velikog pada berzi, rastuće nezaposlenosti, pucanja sektora nekretnina, i drugih problema na finansijskim tržištima i u ekonomiji.

Fed je ranije primjenjivao ove testove kako bi utvrdio da li je potrebno da banke povećaju svoj kapital ili da preduzmu otkup akcija. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *