Veće dažbine za bogate advokate

Dodajte komentar

Predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave i Advokatske komore su postigli “visok stepen usaglašenosti stavova” o modelu budućeg oporezivanja advokatske djelatnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

Plan Ministarstva je da kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica isključi ovu djelatnost iz sistema paušalnog oporezivanja, uz “zaštitu najranjivijih kategorija advokata, sa najnižim prihodima”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Postignut je dogovor da se definiše model koji će podrazumijevati dvije najniže osnovice za obračun doprinosa za socijalno osiguranje, u nivou od 500, odnosno 720 eura, uz mogućnost plaćanja doprinosa iznad navedenih iznosa. Ministarstvo finansija će, u najskorijem roku, definisati visinu prometa do koje bi se plaćali doprinosi na pomenute iznose osnovica”, istaknuto je iz Ministarstva navodeći da je cilj izmjena unapređenje poreske discipline, prenose Vijesti.

Iz Advokatske komore su nakon sastanka saopštili da je dogovoreno da izmjene podrazumijevaju razvrstavanje advokata u više kategorija, što će dovesti do pravičnijeg oporezivanja, zavisno od prihoda koji advokati ostvaruju. Najavili su i da će aktivno učestvovati u javnoj raspravi o izmjeni zakona koja traje do 8. novembra, kao i da će biti potrebna izmjena Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje. Oni su podržali i predlog Vlade da se poreski dužnici plaćanjem glavnice oslobode kamata na dug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *