Wall Street u plusu, no zabrinjava sirijska kriza

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija porasle, no umjereno jer su vodeći republikanski poslanici u Kongresu obećali podršku prijedlogu predsjednika Baracka Obame o vojnom napadu na Siriju.

Dow Jones indeks ojačao je 23 boda, ili 0,16 odsto, na 14.833 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 odsto, na 1.639 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 odsto, na 3.612 bodova.

Na početku trgovanja cijene su akcija porasle i više od 1 odsto, zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima.

Prema izvještaju Instituta za menadžere nabave, njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u porastao je u avgustu više nego što se očekivalo, s 55,4 na 55,7 bodova, najviši nivo od juna 2011. godine.

Na jačanje američke ekonomije ukazuje i rast potrošnje u građevinarstvu u julu za 0,6 odsto, što je takođe više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ubrzanje rasta najveće svjetske ekonomije moglo bi navesti američku centralnu banku na smanjenje podsticajnih monetarnih mjera već u septembru, no ulagače trenutno više brine sirijska kriza.

Početni dobici akcija postupno su splasnuli jer su vodeći republikanci podržali prijedlog predsjednika Obame o vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bashar al-Assad zbog napada hemijskim oružjem na stanovništvo.

Američki Kongres trebao bi početi raditi 9. septembra, pa bi tada mogla biti donijeta odluka o napadu na Siriju.

„Ulagači su nesigurni zbog sirijske krize i čekaju odluku kakva god ona bila. Dok tržište ne dobije nešto konkretnije, uspon cijena akcija biće upitan, a pritisak na prodaju snažan“, kaže J. J. Kinahan, strateg u kompaniji TD Ameritrade.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za više od 30 odsto, juče bila akcija Nokije, nakon što je softverski div Microsoft ponudio 7,2 milijarde dolara za kupovinu mobilnog poslovanja te finske kompanije, koja je nekad bila lider na tržištu mobilnih telefona. Akcija Microsofta pojeftinila je, pak, 4,6 odsto.

Pala je, za 1,1 odsto, i cijena akcije Vodafonea, nakon što je Verizon Communications pristao za 130 milijardi dolara otkupiti udi tog britanskog telekomunikacionog diva u njihovoj zajedničkoj kompaniji Verizon Wireless. Akcija Verizona pojeftinila je 2,9 odsto.

Na evropskim su berzama, pak, cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 odsto, na 6.468 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,77 odsto, na 8.180 bodova, a pariški CAC 0,80 odsto, na 3.974 boda. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *