Najjači svijetski “igrači” u trci za crnogorskim “crnim zlatom”

Dodajte komentar

Nedavno raspisani tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju definitivno će  privući globalno najjače svijetske kompanije u ovoj oblasti- njih čak 26  je iskazalo inicijalno interesovanje za učešće u projektu, među kojima norveški Statoil, ruski Gazpromnjeft, francuski Total, mađarski Mol i italijanski Edison.

Počev od decembra 2011. godine, kada je zvanično otvoren pristup podacima istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori, sobu sa podacima su posjetile sljedeće naftne kompanije- “Noble Eenergy” (SAD), “Edison” (Italija), “Egzon mobajl” (SAD), “Novatek” (Rusija), “Eni” (Italija), “Anadarko  petroleum corporation” (SAD), “Ina” (Hrvatska), “JX Niponn oil & energy” (Velika Britanija),  “TOTAL” (Francuska), “Hess corporation” (Velika Britanija),  vlasnik Jugopetrola “Hellenic petroleum” (Grčka), “Energean oil & gas” (Grčka), “Naftna industrija Srbije”, “Statoil” (Norveška), “Wintershall” (Njemačka), “Woodside energy” (Njemačka), “RWE Dea” (Njemačka) i američki “Marathon oil”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predmet ugovora o koncesiji za istraživanje ugljovodonika može biti pravo na geološko, geofizičko ili drugo detaljno ispitivanje zemljine kore, izuzev bušenja bušotine, u cilju utvrđivanja strukturnih i tektonskih karakteristika sredine i procjene prisustva ugljovodonika. Ugovor se dodjeljuje na period od dvije godine, nakon sprovedenog tenderskog postupka,.

Cilj dodjele ovog ugovora leži u namjeri države da poveća znanje o djelovima podmorja koja nijesu dovoljno istražena. Ovaj ugovor nije ekskluzivan tj isti se ne može konvertovati u ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika.

Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljvodonika je podijeljen u dvije faze, i to fazu istraživanja i fazu proizvodnje ugljovodonika. Dodjelom ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika kompanija stiče pravo na proizvodnju ugljvodonika u podmorju Crne Gore.

Faza istraživanja zajedno sa fazom verifikacije rezervi može trajati najduže šest godina za blok na kopnu, odnosno sedam godina za blok na moru. Na osnovu zahtjeva koncesionara i to samo u onim slučajevima koji su definisani zakonom, faza istraživanja se može produžiti do dvije godine.

Odluku o dodjeli ugovora za istraživanje ugljovodonika donosi Vlada Crne Gore, dok odluku o dodjeli ugovora o proizvodnji ugljovodonika donosi Skupština Crne Gore, na predlog Vlade, prenosi portal Analitika.

Sa jednim koncesionarom se može zaključiti ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljvodonika na površini koja obuhvata najviše 50% ukupne površine blokova određenih za proizvodnju. Ugovorom o koncesiji za istraživanje, odnosno ugovorom o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika može biti obuhvaćeno više blokova, pod uslovom da su isti fizički povezani u jednu cjelinu.

U slučaju da se u podmorju nađu komercijalne rezerve nafte i gasa, propisima je definisano da između 65 do 70 odsto profita od nafte ide državi, zahvaljući prevashodno tzv. superporezu na dobit od 50 procenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *