Nakon zlata i franak prestaje biti sigurno utočište

Dodajte komentar

Švajcarski franak, valuta koja je pružala utočište ulagačima od eskalacije dužničke krize u eurozoni, mogao bi postati iduće sigurno utočište koje to više neće biti, upozoravaju analitičari Societe Generale banke, a prenose poslovni mediji.

Banka prognozira da bi kurs švajcarskog franka mogao do sredine 2014. oslabiti za gotovo 10 posto u odnosu na euro, budući da su sistemski rizici vezani uz eurozonu sve manji. Trenutno se eurom trguje po 1,229 švajcarskih franaka.

‘Sistemski rizik u eurozoni je popustio, a dalji napredak biće učinjen hvatanjem u koštac s pitanjima solventnosti zemalja eurozone, pa bi švajcarski franak trebao izgubiti svoju privlačnost kao alternativno ulaganje’, navodi Societe Generale.

Međutim, postoji rizik da bi Švajcarska narodna banka mogla iduće godine povećati kamatne stope kako bi neutralizovala rast cijena nekretnina u toj zemlji, a to bi moglo ograničiti pad vrijednosti švajcarska valute, napominju u toj banci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Švajcarska bilježi rast cijena nekretnina od početka globalne finansijske krize 2008. godine, podstaknut vrlo niskim kamatnim stopama.

Banka očekuje da će potražnja za švajcarskim frankom ostati nepromijenjena tokom idućih 12 mjeseci.

Uz franak, tradicionalno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima je i zlato. Međutim, njegova cijena pada već pet dana zaredom, što je najduže razdoblje pada u zadnja tri mjeseca, a posljedica je neizvjesnosti kada će Fed početi smanjivati program monetarnih podsticaja američkoj privredi. Uopšteno, monetarni podsticaji pozitivno utiču na cijenu zlata.

Danas se cijena unce spustila 0,8 posto ili 10,4 dolara, na 1.292 dolara. Od početka godine tako je cijena zlata u minusu 23 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *