Makedonija potpisala sporazum s Rusijom o dobijanju kraka Južnog toka

Dodajte komentar

Makedonska vlada potpisala je sporazum sa Ruskom Federacijom o saradnji u izgradnji gasovoda Južni tok kojim će zemlja dobiti krak za isporuku gasa, saopšteno je iz makedonske Vlade.

Sporazum su potpisali zamjenik predsjednika Vlade Republike Makedonije i ministar finansija Zoran Stavreski i ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Valentinovič Novak.

Premijer Nikola Gruevski, koji je takođe u posjeti Rusiji, rekao je da je uključivanje Makedonije u projekat Južni tok od velike strateške važnosti, projekt koji donosi višestruku korist, obezbjeđuje energetsku stabilnost zemlje na duži rok  i pruža dovoljne količine prirodnog gasa i dalji razvoj gasne infrastrukture u Makedoniji.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ruski ministar energetike Valentinovič Novak istakao je da Rusija pozdravlja kontinuirane napore Makedonije za priključenje ovog projekta koji je vrlo važan i za Rusku Federaciju i zemalja evropskog kontinenta. On je napomenuo da se Južni tok već počeo graditi, a plan predviđa da će do 2015. biti izgrađen morski krak ispod Crnog mora do Jugoistočne Evrope, a do 2018. da taj projekt bude u potpunosti dovršen.

Ruski ministar Valentinovic izjavio je da je gasni projekat “Južni tok” vrlo značajan za ekonomiju Rusije ali i za energetsku sigurnost cijele Evrope. Rusija pridaje veliki značaj realizaciji panevropskog projekta “Južni tok” koji će omogućiti povezivanje istočnih i zapadnih djelova Evrope.

Gasni projekat “Južni tok” je prevashodno ruski projekat, ali u kome su osim ruskih, prisutni i akcionari iz Njemačke, Francuske i Italije, dok u čitavom projektu učestvuje 10 zemalja. Takođe, “Južni tok” će do 2020. godine obezbijediti oko 10 posto evropskih potreba za gasom, odnosno njime će doticati 63 milijarde kubika, od potrebnih 630 milijardi, prenosi Seebiz.

Gasovod “Južni tok” prenosiće ruski gas ispod Crnog mora, gasovodom dužine 900 kilometara, preko Bugarske, Srbije do drugih evropskih zemalja. Investicija izgradnje Južnog toka je procijenjena na 15 milijardi eura, dok će kapacitet gasovoda iznositi 63 milijarde kubnih metara godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *