Vlada pregovara o kreditu od 50 miliona dolara

Dodajte komentar

Saradnju Crne Gore i Svjetske banke treba intenzivirati u pravcu podržavanja implementacije politika koje su usmjerene na poboljšanje fiskalnih performansi države u srednjem i dugom roku, ocijenjeno je na sastanku ministara finansija Radoja Žugića i guvernera Centralne banke Milojice Dakića sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci Frenkom Heemskerkom.

Heemskerk boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od svog imenovanja 1. aprila 2013. godine.

“Jedna od tema sastanka je bila priprema kreditnog aranžmana za budžetsku podršku (PEDPL – Public Expenditures Development Policy Loan), u iznosu od oko 50 miliona dolara, čije bi zaključenje Crnoj Gori omogućilo pristup finansijskim sredstvima pod znatno povoljnijim uslovima u odnosu na aranžmane sa komercijalnim bankama“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Žugić je upoznao direktora Heemskerka sa aktuelnom situacijom u makroekonomskoj i fiskalnoj sferi, kao i stanjem u realnom sektoru, kroz prezentaciju najnovijih podataka o ostvarenom rastu BDP-a i budžetskim prihodima tokom prve polovine godine.

Bilo je riječi i o aktivnostima Ministarstva na pripremi prijedloga organskog Zakona o budžetu i fiskalnih pravila, čijim će se usvajanjem uspostaviti veći novo fiskalne odgovornosti.

Heemskerk je pohvalio efekte implementacije seta mjera fiskalnog prilagođavanja, kao i namjeru Vlade da se, u predstojećem periodu, fokusira na stvaranje osnova za brži ekonomski rast.

Direktor Holandske konstituence je konstatovao da Crna Gora raspolaže ogromnim resursima u oblasti turizma i poljoprivrede, te da su ovo sektori sa značajnim potencijalom rasta.

“Heemskerk je izrazio uvjerenje da će, u toku trajanja svog mandata, na najbolji način, zastupati interese Crne Gore i, time, dati lični doprinos produbljivanju odnosa Crne Gore i Svjetske banke“, zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *