Vatikanska banka omogućavala je pranje novca

Dodajte komentar

Italijanski istražitelji utvrdili su da je Vatikanska banka funkcionisala na način koji je omogućavao pranje novca, prenose italijanski mediji rezultate trogodišnje tajne istrage.

Banka, službeno poznata kao Institut za religijske poslove (IOR), nije sprovodila dovoljnu kontrolu svojih klijenata i vlasnicima računa bilo je omogućeno da u tuđe ime prebacuju velike iznose.

Postoji visoki rizik da način na koji IOR funkcioniše, bez specificiranja stvarnih klijenata, može biti korišten kao paravan za ilegalne operacije“, stoji u dokumentu tužitelja koji je prenio dnevni list Corriere della Sera.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Oni su takođe optužili italijanske banke da su prihvaćale novčane transfere iz IOR-a a da nisu utvrđivale podrijetlo novca koji je potom prebacivan u treće banke. IOR lako može postati kanal pranja novca poteklog iz kriminalnog miljea, istakli su istražitelji.

Istražitelji takođe odbacuju tvrdnje IOR-a da su vlasnici računa bili samo vjerske kongregacije ili sveštenstvo. “Među njima ima i privatnih osoba koje zbog svog posebnog odnosa sa Svetom Stolicom mogu polagati novac na račune i otvarati nove.”

U središtu istrage je transfer od 30 miliona dolara iz Vatikanske banke italijanskom Creditu Artigianu u septembru 2010. Tri miliona eura potom je prebačeno u Bancu del Fucino, a 20 miliona u JP Morgan Frankfurt.

U međuvremenu, papa Franjo pozvao je katolike da ne strahuju od reforme “zastarjelih i krhkih struktura” Crkve, poput birokratskih i struktura Vatikanske banke.

“U hrišćanstvu i Crkvi postoje zastarjele i krhke strukture. Treba ih obnoviti”, rekao je Papa tiokom privatne mise za Švajcarsku gardu.

Takođe, pozvao je hiljade mladih sveštenika i novaka iz cijeloga svijeta, okupljene na audijenciji u Vatikanu, da ne zaborave svoj zavjet siromaštva.

“Loše se osjećam kada vidim sveštenika ili časnu sestru za upravljačem posljednjeg modela nekog modernog automobila. To je nedopustivo”, zaključio je papa Franjo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *