Rekordno visoka nezaposlenost u eurozoni

Stopa nezaposlenosti u eurozoni u maju je ponovo dostigla rekordnih 12,1 odsto, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, nekoliko dana nakon što su lideri EU na samitu u Briselu najavili akciju za suzbijanje krize zapošljavanja u evropskom bloku.

Podaci agencije Eurostat nude malo nade za brz oporavak i okončanje socijalne krize u mnogim zemljama.

Stopa nezaposlenosti na nivou čitave EU ostala je na nivou od 10,9 odsto.

Evropski lideri saglasili su se da će biti izdvojeno osam milijardi evra kao pomoć za otvaranje radnih mjesta za mlade.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Lideri su postigli saglasnost da fondovi iz „Incijative za zapošljavanje mladih“ budu dostupni od januara 2014. godine radi unapređenja programa za nova radna mjesta i pomoć nezaposlenima da pronađu posao u drugim dijelovima EU.

Kritičari smatraju da ove mjere nisu ni izbliza dovoljne za rješavanje krize zapošljavanja mladih. Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocijenio je da je to „kap u okeanu“.

Nezaposlenost u Austriji najniža u EU

Stopa nezaposlenosti u Austriji porasla je u junu na 6,5 sa 6,3 odsto iz maja, nakon četiri uzastopna mjeseca u padu, pokazali su danas zvanični podaci u Beču.

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku, koji ima drugačiju osnovu za obračun, nezaposlenost je u Austriji u aprilu, koji je posljednji mjesec za koji su dostupni podaci, iznosila 4,9 odsto, što je najniža stopa u Evropskoj uniji, prenosi agencija Frans pres.

Austrijska privreda, međutim, nije napredovala od prvog kvartala 2012, budući da slabi uslovi u ostatku evrozone utiču na tražnju austrijskog izvoza. (Tanjugbiz.rs)

Podijeli ovaj članak