Povećanje PDV-a: Cijene, po CEZAP-u, veće 5 do 10 odsto

Stručnjaci Centra za zaštitu potrošača trenutno rade Analizu kretanja cijena artikala u velikim lancima koja će biti gotova za desetak dana.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević smatra da će cijene u Crnoj Gori, nakon primjene veće stope PDV-a, porasti u prosjeku za 5 do 10 procenata.

– Nema nikakve dileme da će se cijene zbog nove stope PDV-a povećati, ako već nijesu. Oni trgovci koji nijesu povećali cijene svojih artikala, nema nikakve sumnje, da će to uraditi u narednim danima, rekla je Nikčević Portalu Analitika.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Prema njenim riječima, besmislene su tvrdnje da se zbog veće stope PDV-a neće povećati cijene roba i usluga.

– Prema prvim procjenama, cijene će biti veće u prosjeku 5 do 10 odsto. Neće to biti 2 odsto, kako se tvrdi. Vidite, od avgusta nas čekaju veće cijene struje, a zbog većeg PDV-a biće veće cijene i telefonskih usluga, objasnila je Nikčević, dodajući da ne može da zamisli kako će ljudi da izađu na kraj sa novim većim cijenama.

Stručnjaci Centra za zaštitu potrošača trenutno rade Analizu kretanja cijena artikala u velikim lancima koja će biti gotova za desetak dana.

Porez na dodatu vrijednost po stopi od 19 odsto, od danas će početi da se obračunava, kada će i stupiti na snagu nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona.

Skupština Crne Gore je 19. juna usvojila izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojima se, između ostalog, povećava opšta stopa 17 odsto na 19 odsto.

Podijeli ovaj članak