Paragvaj najbrža rastuća ekonomija?

Privreda Paragvaja je od početaka godine porasla 14,8 odsto, u odnosu na isti kvartal lane, što je svrstava na prvo mjesto najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

Po podacima Centralne banke Paragvaja, BDP je u prva tri mjeseca ove godine porastao 8,8 odsto u poređenju sa četvrtim tromjesečjem 2012.

Po procjenama Centralne banke, privreda Paragvaja će u 2013. zabilježiti rast od 13 odsto, uglavnom zbog napredovanja u sektoru poljoprivrede, stočarstva i građevinske industrije.

Paragvaj je šesti globalni izvoznik soje, ali su katastrofalne suše prošle godine smanjile proizvodnju, što je dovelo do ekonomskog pada u 2012. od 1,2 odsto.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Ova godina je dijametralno suprotna od prethodne. Klimatski uslovi su izuzetno povoljni tako da se može očekivati rekordna proizvodnja poljoprivrednih proizvoda. Istovremeno, po prvi put od izbijanja šapa i slinavke 2011., sektor stočarstva i proizvodnja mesa doživljavaju puni zamah”, navodi se u saopštenju Centralne banke Paragvaja.

Po podacima za prvo tromjesečje, poljoprivreda je porasla 47,4 odsto, a stočarstvo i industrija mesa 10,8. U istom periodu za 18,1 odsto povećane su investicije za javne radove u infrastrukturi.

Takođe, Paragvaj je po prvi put u istoriji na međunarodnom tržištu prodao 10-godišnje obveznice u iznosu od 500 miliona dolara, saopštava Centralna banka.

Paragvaj ima tržišnu privredu s velikim sektorom sive ekonomije zbog tradicionalno nižih cijena nego u susednom Brazilu i Argentini. U privredi dominira poljoprivreda i industrijske grane vezane za nju, te su glavni industrijski podsektori proizvodnja hrane, pića, duvana, tekstila, odjeće, kože.

Zahvaljujući prirodnom bogatstvu, drvna industrija čini 15 odsto industrijske aktivnosti, a izvoz drvne građe i proizvoda od drveta čini 8 odsto ukupnog izvoza zemlje. Generalno, industriju karakteriše veliki broj malih i srednjih preduzeća. Ni jedna iz grupe 1.000 velikih kompanija Latinske Amerike, koje inače posluju u regionu, nemaju svoje predstavnike u Paragvaju.

Značajan je izvoz električne energije koja se proizvodi u golemoj hidroelektrani Itaipu, najvećoj na svijetu po instaliranoj snazi, koja se nalazi na rijeci Parani na granici s Brazilom, i takođe velikoj elektrani Yaciretá na granici s Argentinom.

U prvom kvartalu 2013. inflacija u Paragvaju je iznosila 2,1 odsto. Prošle godine rast potrošačkih cijena iznosio je 4 odsto.

Politička neizvjesnost, korupcija, ograničen napredak u strukturnim reformama i nedostatak infrastrukture su, po mišljenju analitičara, prepreke za dugoročniji rast Paragvaja, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak