SAD ponovo na čelu najpoželjnijih zemalja za ulaganje

Sjedinjene Američke Države su se poslije 12 godina vratile na čelo liste 25 zemalja svijeta koje šefovi kompanija smatraju najboljim za direktne strane investicije.

SAD su potisnule sa prve pozicije Kinu zahvaljujući povećanju konkurentnosti zaposlenih, slabijem kursu dolara, ubrzanom razvoju proizvodnje nafte i gasa iz škriljaca i snažnom oživljavanju tržišta nekretnina, saopštila je danas globalna konsultantska agencija A.T. Kearney.

SAD su se na ovogodišnjoj listi povjerenja za direktne strane investicije pomjerile za tri mjesta, uprkos ozbiljnoj nesigurnosti budžetske politike i problemu brzo rastućeg nacionalnog duga, navela je agencija A.T. Kearney.

Ova konsultantska kuća je sprovela istraživanje u oktobru i novembru 2012. godine među više od 300 korporativnih top-menadžera iz 28 zemalja.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Svoju poziciji na listi je najviše poboljšala Kanada, koja je skočila za 16 mjesta na četvrtu poziciju, iza druge Kine i trećeg Brazila, a ispred pete Indije, prenio je Rojters.

Iz Evrope su među prvih deset samo Njemačka i Britanija koje, prema konsultantskoj agenciji „nude investicione prilike koje se i dalje smatraju sigurnim i povoljnim, uprkos dužničkim i političkim problemima Evrope“.

Zemlje srednje i istočne Evrope predstavlja samo Poljska, koja se poboljšala za četiri mjesta i dospjela na 19. poziciju.

Čile i Argentina su se vratili među 25 investiciono najprivlačnih zemalja poslije više od decenije izostanka, što, prema firmi, ilustruje povratak resursima bogate Južne Amerike u prvi plan interesovanja investitora.

Indeks rangira zemlje na osnovu očekivanja kako političke, ekonomske i regulatorne promjene utiču na direktne strane investicije, odnosno ulaganja direktno u firme i privredu.

Dok su se o izgledima SAD ispitanici izražavali najoptimističnije, u pogledu Evrope su pokazali najveći pesimizam. Prema 62 odsto učesnika istraživanja, Evropu u naredne tri godine očekuje stagnacija ili povratak u recesiju, dok 63 odsto ispitanika očekuje ekonomski rast SAD.

Sjedinjene države su šestu godinu za redom, po apsolutnim mjerilima, najveći primalac stranih investicija.

Kina je ove godine izgubila prvo mjesto zbog nastojanja Pekinga da preorijentiše usko usmjerenu privredu na industriju i izvoz, na domaću potrošnju. U vezi s tim su i povećani troškovi tamošnje radne snage, koji su u odnosu na 2007. godinu udvostručeni, kao i rast domaće valute.

To su faktori koji smanju konkurentnost Kine, u odnosu na druge jeftine baze za proizvodnju, kao što je, na primjer, Meksiko, navela je agencija A.T. Kearney.

Podijeli ovaj članak