ECB: Zajednički nadzor banaka tek u drugoj polovini 2014.

Zajednički nadzor evropskog bankarskog sektora pod okriljem Evropske centralne banke počeće nekoliko mjeseci kasnije no što je prvobitno predviđeno, izjavio je u ponedjeljak visoki zvaničnik ECB-a.

“Sadašnji planovi predviđaju da zajednički nadzor počne u drugoj polovini sljedeće godine”, rekao je Yves Mersch, član Izvršnog odbora ECB-a, na finansjskoj konferenciji u Hamburgu.

Ranije je bilo predviđeno da jedinstveni nadzorni mehanizam (SSM) kao prvi korak ka stvaranju  evropske bankarske unije,  profunkcioniše u martu 2014.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

ECB će upravljati jedinstvenim nadzornim mehanizmom zajedno s Evropskom bankarskom agencijom  (European Banking Authority) čije je sjedište u Londonu i koja pokriva svih 27 članica Unije, te nacionalnim regulatorima.

U početku će sistem nadzirati 150 do 200 najvećih banaka, čija je imovina vrijednija od 30 milijardi eura. Jedan od važnih činilaca bankarske unije je da bi regulator u okviru jedinstvenog nadzornog mehanizma imao ovlašćenja da zatvori problematičnu banku, prenosi Bankamagazine.hr.

Podijeli ovaj članak