Beranski rudari: Drama duga 14 dana

Situacija u jami Petnjik, gdje već 14. dan štrajkuju rudari beranskog Rudnika mrkog uglja tražeći isplatu sedam plata i povezivanje staža za 18 mjeseci, poprima krajnje zabrinjavajući karakter, saopštio je juče predsjednik sindikata Ljubo Gledović. On je istako da se rudari nalaze u teškom stanju i da svaki naredni dan može da bude poguban za njihovo zdravlje.

– Rudari u jami su na ivici psihičkog rastrojstva. Skoro da izbjegavaju svaki razgovor jer više nemaju snage da slušaju bilo kakvu priču. Uporno ponavljaju da će ostati u rudokopu sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Njihovoj gorčini nema kraja, jer se ni danas niko nije javio da im ulije nadu da će se ova drama ubrzo završiti. Zato apelujem na Vladu i vlasnika rudnika da nađu načina da što prije isplate dug, dok ne bude kasno – istako je Gledović.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Zaposleni u rudniku su istakli da ih posebno boli odnos države, koja nije pronašla mehanizam da natjera vlasnika rudnika da poštuje ugovor.

– Da je kojim slučajem Vlada imala ozbiljniji odnos, ne bi se rudari suočavali sa ovako katastrofalnom situacijom. Vlada je davno trebalo da raskine ugovor sa Balkan enerdžijem i pronađe kupca koji bi pokrenuo proizvodnju, tim prije što rudnik ima perspektivu. Umjesto toga, mirno su posmatrali kako vlasnik krši odredbe iz kupoprodajnog ugovora, isto kao što danas bez uzbuđenja gledaju kako rudari praktično umiru u jami boreći se za svoja prava – istakli su radnici.

Oni su ponovili da se podzemne vode približavaju kritičnoj tački i da će ubrzo potopiti rudnik, ako ne uslijedi intervencija.

Predsjednik skupštinske komisije za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije, Janko Vučinić saopštio je juče da je za četvrtak zakazao sjednicu tog tijela na kojoj će se raspravljati o situaciju u beranskom rudniku. On je još jednom pozvao rudare da izađu iz jame i dođu na zakazanu sjednicu, kako bi se njihov problem rješavao u okviru institucija sistema. Naglasio je da je poziv za prisustvo sjednici upućen predstavnicima Ministarstva ekonomije i rada i da se nada da će se pronaći model za isplatu duga rudarima.

Radnici zaposleni na održavanju Rudnika mrkog uglja štrajkovali su do sada u više navrata. Lani je bilo nagovještaja da su za preuzimanje jame Petnjik zainteresovani pljevaljski rudnik i inostrana kompanija, ali se ništa nije desilo, pa je nastavljena agonija beranskog rudnik, nakon što ga je 2007. za milion i po kupila kompanija grčkog milionera Viktora Restisa.

Nova ima rješenje

Iz opštinskog odbora Nove juče su saopštili da Vlada treba da obezbijedi novac za isplatu duga rudarima i da to „prebija” sa Balkan enerdžijem.

– Vlada mora da isplati rudare, jer je ona prodala rudnik Grcima i garantovala rentabilnu proizvodnju. To mora da uradu hitno, ako neće da ljude iz jame izvlačimo mrtve, jer je situacija dramatična. Nakon toga, neka od vlasnika, kako zna i umije, izdejstvuje uloženi novac – rekao je odbornik Goran Kiković.

Poslanici predlažu da se pritisne Restis

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje proslijedio je juče apel ministarstvima ekonomije i finansija da što prije riješe problem beranskih rudara. Članovi odbora Janko Vučinić (DF) i Izet Bralić (SDP), kao i predsjednik Zoran Jelić (DPS), kazali su da se hitno mora riješiti zahtjev radnika.

Oni su istakli da je situacija na terenu loša i da je radnicima ugroženo zdravlje. Traže da se hitno izvrši pritisak na vlasnika, kako bi radnicima isplatio 70 hiljada eura duga za neto plate.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak