Radnici KAP-a poručili: Nas neće ugasiti

Radnici Kombinata aluminijuma Podgorica KAP na posao dolaze sa zebnjom i strahom, ali i dalje pružaju svoj maksimalni doprinos kako bi održali proizvodnju u fabrici.

Teški uslovi rada u pogonima Glinica i Elektoliza postali su još teži zaposlenima kada su čuli da je pokrenuta procedura za uvođenje stečaja u KAP.

Dugogodišnji radnici KAP-a, Milutin Đurović i Danka Peruničić kazali su Dnevnim novinama da stečaj vide kao opasan faktor.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Oni su kazali da će, bez obzira na neizvjesnost u vezi sa budućnošću fabrike, i dalje davati maksimum od sebe kako bi na kraju sve ispalo dobro.

Jedino što je sigurno jeste da će fabrika raditi još mjeseca dana, do kada je obezbjeđena struja. To se poklapa sa terminom za ročište za uvođenje stečaja u fabrici koje je zakazano za 16. jul.

Iz Sindikata fabrike su ranije ocijenili da stečaj nije nikome dobro donio, tako da sumnjaju i da će radnici imati ikakve koristi. Međutim, prema riječima Sindikata, podržaće stečaj jedino ako ima za cilj spašavanje fabrike.

Postupak za uvođenje stečaja pokrenulo je Ministarstvo finansija u petak zbog oko 25 miliona eura garancija KAP-a, koje je prošle godine platila Vlada njemačkoj Dojče banci.

Državna kompanija Montenegro bonus kupila je struju za Kombinat alumijuma za narednih 28 dana, odnosno za četiri sedmice.

Prema informacijama Dnevnih novina, Montenegro bonus dao je bankovne garancije Elektroprivredi da će plaćati isporučenu energiju za podgoričku fabriku. Struja će biti plaćana unaprijed i to sedmično. KAP je od petka, nakon skoro pola godine, ponovo legalno priključen na mrežu.

Podijeli ovaj članak