Kavarić: U slučaju stečaja država nema obavezu da isplati Ruse

Država nema nikakvih obaveza kada su u pitanju potraživanja koja postoje prema KAP-u, kazao je za TVCG ministar ekonomije Vladimir Kavarić, uz napomenu da će se raditi na tome da se održi proizvodnja u fabrici.

– U slučaju stečaja, država nema apsolutno nikakvu obavezu da podmiri bilo kakav dug, osim duga koji se odnosi na garancije. Ruska potraživanja od 120 miliona je nešto što ulazi u stečajnu masu preduzeća. Ono što ostaje obaveza države – politička i moralna – odnosi se na radnička prava i pitanja potraživanja koja se pominju oko Elektroprivrede CG. To jedino može da bude osnova za razgovor, kao što smo pominjali i u prethodnom periodu, u slučaju pribavljanja struje odnosno dugoročnog ugovora za snabdijevanje KAP-a strujom u sljedećem periodu.

Kada je riječ o održavanju proizvodnje KAP-a, Kavarić podsjeća da je “osnovni problem zbog koga je izbjegavan stečaj upravo rizik u kome se KAP nalazi – mogućnost gašenja proizvodnje”.

– Nadamo se da će tu Privredni sud uraditi sve ono što je potrebno da se proizvodnja održi. Pozivam predstavnike i menadžementa i radnika KAP-a da pomognu privremenom stečajnom upravniku da održi proizvodnju. Siguran sam da je tu u interesu svih – istakao je Kavarić.

Podijeli ovaj članak