Zatvaraju se rafinerije u Evropi

Kompanija Total i drugi veliki igrači na polju prerade nafte u narednim godinama zatvoriće više rafinerija zbog negodovanja društva.

Naime, postoji saglasnost da je potrebna niža emisija ugljen dioksida i manja potrošnja goriva, rekao je generalni direktor Totala Kristof de Maržeri.

On je u intervjuu za francusku televiziju LCI potvrdio da će se zatvarati rafinerije jer će se smanjivati potrošnja.

“Svi žele da se potrošnja smanji – administracija, Evropa i sami proizvođači. Ali ako odlučimo da smanjimo potrošnju, moramo da smanjimo i proizvodnju”, upozorio je Maržeri.

Takođe je ukazao da su i u Francuskoj kapaciteti rafinerija preveliki. One će morati da se zatvaraju jer će i Francuska smanjiti potrošnju kao i druge zemlje, što će, prema Maržeriju, doprinijeti i čistijoj životnoj sredini. On je, ipak, odbio da precizira kojim rafinerijama najveće francuske i treće najveće evropske naftne kompanije prijeti zatvaranje.

Evropska industrija prerade nafte se bori sa smanjenjem marži svojih zastarelih fabrika. One zahtijevaju velike investicije u održavanje, iako tražnja nafte pada zbog ekonomske krize.

Prošle godine su u Evropi zatvorene četiri rafinerije, a za ovu godinu je najavljeno zatvaranje još tri. Maržerijeve reči zbog toga mogu da zabrinu sindikate i predstavnike vlade.

“Naš cilj nije da zatvaramo rafinerije nego da učinimo da postanu profitabilne”, rekao je direktor i dodao da će prije bilo kakve odluke, razmotriti pitanje proizvodnih kapaciteta sa socijalnim partnerima, prenosi b92.net.

Kompanija je prilikom zatvaranja jedne od svojih francuskih rafinerija 2010. godine, obećala da sledeću neće zatvoriti najmanje do 2016. godine.

Podijeli ovaj članak