Guverner Banke Italije: Neke banke mogle bi se naći u problemima

Neke italijanske banke mogle bi se naći u teškoćama i dioničari moraju biti spremni “razvodniti” svoje udjele i podsticati spajanja, upozorio je u petak guverner italijanske centralne banke Ignazio Visco.

Dužnička kriza u eurozoni i posljedična recesija oslabile su italijanske banke i nekima od njih sada prijeti “opasnost da se nađu u teškoćama” konstatovao je guverner Visco u  govoru na godišnjoj skupštini centralne banke. Nije precizirao o kojim je tačno bankama riječ.

Najduža recesija u poslijeratnoj istoriji Italije stvorila je začarani krug povećanja nenaplativih kredita zbog kojih banke smanjuju kreditne plasmane preduzećima i domaćinstvima.

Nenaplativi su krediti premašili 130 milijardi eura a očekuje se da će nastaviti rasti i u ostatku godine, iako nove brojke dva najveća zajmodavca, italijanskog UniCredita i Intese Sanpaolo, pokazuju usporavanje tog trenda u prva tri mjeseca ove godine, prenosi Bankamagazine.

Guverner italijanske centralne banke odredio je da se u 20 vodećih banaka sprovede revizija od kraja 2012. do prvih mjeseci 2013. U današnjem je govoru kazao da je nivo pokrivenosti nenaplativih kredita porasla na 44 posto ali upozorava da je treba zadržati a u pojedinim slučajevima i poboljšati.

Pozvao je dioničare banaka da budu spremni odreći se dividendi ‘i prihvatiti razvodnjavanje kontrole, te po potrebi podsticati spajanje s drugim bankama’.

Podijeli ovaj članak