Jamaha zabilježila pad profita u prvom tromjesečju

Dodajte komentar

Japanski proizvođač dvotočkaša i nautičke opreme, Jamaha Motor (Yamaha Motor), zabilježio je pad neto profita u prva tri mjeseca tekuće godine zbog smanjenog obima prodaje i gubitaka usljed depresijacije jena.

Dok su na jednoj strani zbog depresijacije jena prihodi Jamahe skočili za 3,7 odsto, na 327,6 milijardi jena, zbog veće vrijednosti prihoda ostvarenih na inostranom tržištu  kada ih kompanija konvertuje u domaću valutu, obezvređivanje jena je na drugoj strani izazvalo pad neto profita usljed negativnog efekta ugovora za nabavku u stranoj valuti.

Kako je precizirano u saopštenju, u prvom kvartalu 2013. neto profit grupacije na godišnjem nivou smanjen je za 35,6 odsto, na 7,4 milijarde jena (69,6 miliona švajcarskih franaka), prenio je švajcarski list “20 minit”.

Jamaha Motor ipak nije izmijenio godišnje prognoze, uprkos depresijaciji jena, tako da očekuje skoro četiri puta veći neto profit, odnosno, 28 milijardi jena, kao i trostruko povećanje dobiti iz poslovanja – na 50 milijardi jena. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *