Iz SNP-a predlažu spajanje Elektroprivrede i Rudnika uglja

Dodajte komentar

Poslanici u Skupštini raspravljaće danas o predlogu zakona o zaštiti državnih interesa u elektroenergetskom sektoru, koje su podnijeli poslanici SNP-a. Iako je dobio podršku na Odboru za ekonomiju, zahvaljujući glasovima opozicije i SDP-a, male su šanse da predlog zakona prođe na plenumu.

Predlog SNP-a podrazumijeva spajanje Elektroprivrede i Rudnika uglja u jednu kompaniju i očuvanje većinskog vlasništva države u energetskoj kompaniji.

– Organi koji upravljaju državnim kapitalom u EPCG i Rudniku uglja, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona preduzeće neophodne mjere kako bi pripojili Rudnik uglja Elektroprivredi. U postupku pripajanja država će obezbijediti da Opština Pljevlja stekne najmanje 10 odsto vlasničkog udjela u EPCG – piše u tekstu zakona SNP-a.

Zakon utvrđuje i državni interes za očuvanje elektroenergetske nezavisnosti u snabdijevanju građana strujom i javni interes za snabdijevanje privrednih subjekata. Osim u EPCG, zakon bi obavezao državu da zadrži i većinsko vlasništvo u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Oni su lani predložili isti zakon, ali nije dobio potrebnu većinu glasova. Prije SNP-a sličan zakon predložio je SDP, s tim što je njihov predlog podrazumijevao zabranu spajanja EPCG sa drugim kompanijama, kao i da udio Vlade ne pada ispod 55 odsto. Na njihov predlog SNP je uložio amandman sa istim predlogom koji je sadržan u zakonu o kojem će se danas raspravljati i uslovio SDP da će podržati zakon, ako oni prihvate njihov amandman. SDP je povukao predlog zakona iz skupštinske procedure, jer su ga amandmani SNP-a poništavali.

Iako je SDP na Odboru za ekonomiju podržao predlog SNP-a, prema nezvaničnim informacijama „Dana”, pitanje je da li će to uraditi i na današnjoj sjednici. Svakako i da dobiju podršku, teško je očekivati da se predlog SNP-a može usvojiti, jer su na odboru imali podršku poslanika DF-a, kojih danas neće biti u sali. Predsjednik SNP-a Srđan Milić juče nije htio za „Dan” da prokomentariše šta očekuje od današnje rasprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *