Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji, što se zahvaljuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u jačanje ekonomske aktivnosti.

Dow Jones ojačao je 48 bodova, ili 0,32 odsto, na 15.105 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 odsto, na 1.632 boda, a Nasdaq indeks 0,49 odsto, na 3.413 bodova.

Rekordni doseg S&P 500 indeksa peti dan zaredom zahvaljuju se nadi ulagača u ubrzanje rasta američke ekonomije, pa su najveće dobitnice juče bile akcije u cikličnim sektorima, kao što su finansijski, rudarski i tehnološki.

Akcije tehnoloških divova Applea i IBM-a poskupile su više od 1 odsto.

„Ciklični sektori biće vjerovatno prilično snažni u kratkom roku, što se zasniva na jačanju nekih dijelova ekonomije“, kaže Bryan Evans, portfelj menadžer u fondu Cozad Asset Management.

Podršku tržištu pružaju i solidni poslovni rezultati kompanija za prvo tromjesečje. Dosad je izvještaje objavilo više od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina nadmašila očekivanja po pitanju zarada, ali je podbacila po prihodima.

Premda su očekivanja bila niska, solidni rezultati kompanija podsticali su ulagače. No, kako se sezona objave kvartalnih finansijskih izvještaja bliži kraju, tako slabi podrška tržištu.

„Kada ta sezona završi, nema realnih fundamentalnih razloga za kupovinu akcija, stoga bi tržište moglo predahnuti“, kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Delta Global Asset Management.

No, ne očekuje veću korekciju cijena akcija na niže jer tržište podržava labava monetarna politika najvećih centralnih banaka u svijetu.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 odsto, na 6.583 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 odsto, na 8.249 bodova, novi najviši nivo u istoriji, a pariški CAC 0,89 odsto, na 3.956 bodova.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *