YouTube uvodi naplatu sadržaja?

Dodajte komentar

Google bi uskoro mogao početi naplaćivati gledanje pojedinih videa na svom popularnom YouTube servisu, javlja Financial Times.

Ovakav  način naplate pojedinih sadržaja na specijalizovanim YouTube kanalima, službeno bi mogao biti potvrđen već ove sedmice. Naplata će se navodno uvesti za 50 YouTube kanala i to po pojedinačnoj cijeni od 1,99 dolara mjesečno, tvrde izvori bliski kompaniji koji navode i kako će pretplata korisnicima omogućiti proizvodnju različitih sadržaja poput filmova i televizijskih serija.

Prihodi od oglašavanja na YouTube-u i konkurentskim video servisima neprestano rastu, no i dalje se ne mogu mjeriti sa zaradom od televizijskog oglašavanja. Prihodi od digitalnog video oglašavanja ove bi godine trebali doseći 4,14 milijardi dolara što iznosi samo 2,4 posto od ukupnog oglašavanja, predviđa eMarketer.

Iz YouTube-a zasad poričuju kako ne spremaju nikakve promjene po pitanju pretplate na pojedine kanale, ali zato “razmatraju stvaranje pretplatničke platforme koja bi dodatno obogatila ponudu sadržaja i uz postojeće modele stvorila još jedan način zarade za naše korisnike.”

YouTube partneri su između ostalog i kanali Howcast, World Wresting Entertainment, The Onion i Machinima – mreža namijenjena gamerima. Zasad je nejasno koji bi kanali trebali preći na novi oblik usluge.

Popularni video servis u proteklih je 18 mjeseci uložio više od 200 miliona dolara na unaprijeđivanje svojih desetak start-up kanala.

Više od milijardu korisnika trenutno na YouTubeu mjesečno pregleda oko 6 milijardi sati video sadržaja.

Pretplatnički YouTube kanali za korisnike će se boriti sa konkurencijom kao što je Netflix s  više od 30 miliona pretplatnika ili Hulu koji je protekle sedmice dosegao 4 miliona korisnika, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *