Žugić: Povećanje PDV-a je nužno, neće uticati na budžet građana

Dodajte komentar

Ukoliko dođe do povećanja poreza na dodatu vrijednost PDV to neće uticati na budžet građana, tvrdi ministar finansija Radoje Žugić.

Politika nam je da uradimo selektivno povećanje stope PDV-a, odnosno naš će prijedlog biti da povećamo višu stopu sa 17 na 19 odsto, a da niža stopa ostane na istom nivou jer ona obuhvata dominantno životne namirnice i niža stopa čini nešto oko 50 odsto potrošačke korpe u Crnoj Gori. Time ćemo, iako je po meni nužno povećanje PDV-a zaštiti najranjivije socijalne kategorije društva, a sa druge strane postići određene fiskalne efekte“, rekao je Žugić za Antenu M.

On je naglasio da se o povećanju PDV-a intezivno razmišlja, pa očekuje da će prijedlog uskoro stići do Vlade, a onda i do Parlamenta.

“Ministarstvo finansija i ja kao ministar ćemo u najskorijem vremenu predložiti Vladi ovaj prijedlog. Ne bih vam mogao precizno reći datum, ali se nadam da ćemo u svim narednim komunikacijama vrlo izvjesno pričati o potrebi povećanja više stope PDV-a“, kazao je Žugić.

On je odgovarajući na pitanje da li je moguć scenario da povećanje PDV-a prije vremena ukine takse od euro, kazao da je pitanje na mjestu, ali će odgovor zavisti od kretanja prihodne strane budžeta.

„Ako ostvarimo prihode u željenom nivou, sasvim sigurno bi neke od mjera fiskalnog prilagođavanja ugasili. Očekujem da će sve ove mjere uz štednju na rashodnoj strani i uz sve ostale mjere koje smo donijeli u prethodnom periodu dati efekte, kako bi što prije ušli u zonu ekonomskog oporavka“, ocijenio je on.

Naplata takse od eura na sim kartice, kablovske priključke i električna brojila počela je u julu prošle godine, a kako je najavljeno trajaće do januara 2014. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *