Smanjen profit PepsiCo-a

Dodajte komentar

Drugi najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, američki PepsiCo, ostvario je u prvom tromjesečju ove godine neto profit od 1,07 milijardi dolara.

Kompanija je saopštila da je na godišnjem nivou neto profit za prva tri mjeseca smanjen za 4,6 odsto.

Profit po akciji od januara do kraja marta 2013. bio je 0,69 dolara, dok je godinu dana ranije bio 0,71 dolar po akciji, prenijele su agencije.

U kompaniji smanjenje profita objašnjavaju troškovima restrukturalizacije, devalvacijom aktive u Venecueli i drugim jednokratnim toškovima.

Kvartalni prihod PepsiCo-a je povećan za 1,2 odsto – na 12,581 dolar, pri čemu je organski rast prihoda (očišćen od uticaja spajanja i akvizicija, prodaje aktiva i fluktuacije deviznih kurseva) bio 4,4 odsto.

Organski rast prodaje pića u svijetu je bio jedan odsto, a „grickalica“ četiri odsto. Po proizvodnji „grickalica“ PepsiCo zauzima prvo mjesto u svijetu.

Akcije PepsiCo-a poskupjele su od početka ove godine za 15 odsto na berzi u Njujorku, dok je indeks Standard i Purs istovremeno porastao za 8,8 odsto.

Glavni konkurent PepsiCo-a i najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, Coca-Cola je prije dva dana objavila rezultate za prvo tromjesečje koji pokazuju da je međugodišnji profit smanjen za 14,8 odsto – na 1,75 milijardi dolara, u poređenju sa 2,05 milijardi dolara iz istog perioda prošle godine.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *