Cijene na Wall Streetu ponovo pale, ‘bikovi’ gube korak

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija pale drugi dan zaredom, što je posljedica slabih makroekonomskih podataka i poslovnih rezultata kompanija, a sve je više signala da ‘bikovi’ gube korak.

Dow Jones indeks skliznuo je 81 bod, ili 0,56 odsto, na 14.537 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,67 odsto, na 1.541 bod, a Nasdaq indeks 1,20 odsto, na 3.166 bodova.

Među najvećim je gubitnicima juče bio tehnološki sektor, jer su IBM, eBay i SanDisk izvijestili o slabijim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju nego što se očekivalo. S&P indeks tehnološkog sektora pao je 1,4 odsto.
Među najvećim je gubitnicama bila i akcija Applea. Nakon što je dan prije potonula 5,5 odsto, juče je skliznula daljih 2,7 odsto, završivši trgovanje, po prvi put od decembra 2011. godine, ispod nivoa od 400 dolara.
S druge strane, cijena akcije Microsofta porasla je više od 2, a Googlea 0,7 odsto, jer su ti tehnološki divovi u proteklom kvartalu ostvarili solidne poslovne rezultate.
Razočarao je, međutim, poslovni izvještaj Morgan Stanleya, pa je cijena akcije te banke potonula više od 5 odsto.
Dosad su poslovne izvještaje objavile 82 kompanije i banke iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 72 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, no samo ih je 44 odsto ostvarilo veće prihode nego što se očekivalo. I to, premda su očekivanja vrlo niska.
Prema najnovijoj anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle svega 1,9 odsto u odnosu na isti lanjski period.
Ulagače su juče razočarali i makroekonomski podaci. Industrijska je aktivnost u centralnom dijelu SAD-a u aprilu oslabila, dok je indeks vodećih pokazatelja, koji ukazuje na buduću ekonomsku aktivnost, pao po prvi put u sedam mjeseci.
Time je nastavljen niz naznaka da se rast američke ekonomije usporava. To loše utiče na tržište jer su cijene akcija početkom godine snažno rasle upravo na osnovu nade ulagača da će se, zahvaljujući podsticajnim monetarnim mjerama Feda, rast ekonomije ubrzati.
Na slabost tržišta ukazuje i dalji rast VIX indeksa Čikaške berze opcija. Nakon što je dan prije potonuo više od 18 odsto, juče je taj ‘indeks straha’, pao dodatnih 6,4 odsto.
To što ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg nastavka pada cijena akcija pokazuje, kažu analitičari, da slabi povjerenje i da ‘bikovi’, koji su mjesecima vladali na tržištu, gube korak.
A to pokazuje i tehnička analiza. Juče je S&P 500 indeks, po prvi put ove godine, zaronio ispod 50-dnevnog pomičnog prosjeka od 1.543 boda.
„To je tehnički nepovoljan pokazatelj jer sugeriše da trend rasta cijena gubi zamah. Mislim da je period stabilnosti tržišta pri kraju“, kaže Bruce Zaro, tehnički analitičar u fondu Delta Global Asset Management.
Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 7,05 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,36 milijardi.
U posljednje se vrijeme uvriježilo da je pri padu cijena akcija obim trgovanja veći, dok je pri njihovom rastu obim ispodprosječan. To pokazuje, objašnjava Zaro, da ulagači povlače zaradu s tržišta, nakon snažnog rasta cijena od početka godine.
Na evropskim se berzama juče trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,01 odsto, na 6.243 boda, a frankfurtski DAX 0,39 odsto, na 7.473 boda. Pariški CAC ostao je, pak, nepromijenjen na 3.599 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *