Dogovor o Kipru podstakao rast azijskih berzi i eura

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros porasle, dok se kurs eura probio iznad nivoa od 1,30 dolara, jer je nakon maratonskih pregovora u Briselu postignut dogovor kojim će Kipar dobiti 10 milijardi eura pomoći i tako izbjeći kolaps bankarskog sistema.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u plusu 1,8 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačale između 0,5 i 1,3 odsto.U Šangaju cijene stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 6,30 sati bio u plusu 0,8 odsto. Nakon maratonskih pregovora između kiparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa i čelnika Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, rano jutros postignut je sporazum o pomoći toj državi od 10 milijardi eura, koji su potvrdili i ministri finansija eurozone.

Taj sporazum, kojim je izbjegnut kolaps kiparskog bankarskog sistema nekoliko sati prije isteka krajnjeg roka, predviđa zatvaranje druge po veličini kiparske banke Laiki. Depoziti manji od 100.000 evra biće prenijeti iz te u Bank of Cyprus, dok bi depoziti iznad 100.000 eura, koji po zakonima EU-a nisu osigurani, bili zamrznuti i koristili se za rješavanje dugova.

Da bi dobio međunarodnu pomoć od 10 milijardi eura, Kipar je morao osigurati vlastiti doprinos od 5,8 milijardi eura. Uz to, Kipar mora drastično smanjiti svoj pretjerano veliki bankarski sektor, srezati budžet, provesti strukturne reforme i privatizaciju državne imovine, a međunarodnu pomoć koristiće za dokapitalizaciju zdravog dijela bankarskog sistema i održavanje budžeta.

Time je okončana neizvjesnost, koja je prijetila kolapsom kiparskog bankarskog sistema, bankrotom, pa čak i isključivanjem Kipra iz eurozone, zbog čega su prošle sedmice svjetska tržišta bila pod snažnim pritiskom. „Zahvaljujući sporazumu, porasla je sklonost ulagača prema riziku. Provesti taj sporazum biće teško, no problem može biti riješen. Nakon ovoga, šira slika izgleda sasvim dobro“, kaže Kyoya Okazawa, direktor u BNP Paribas banci.

Nakon dogovora o rješavanju kiparskih problema, euro je na valutnim tržištima znatno ojačao. Rano jutros dostigao je 1,3050 dolara, dok je u petak naveče iznosio 1,2985 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je sa 122,60 na 123,60 jena. „Dogovor o Kipru smanjiće pritisak na evropsku valutu, no teško je za očekivati znatnije jačanje eura, s obzirom na recesiju u eurozoni i na to da kamate u tom bloku neće tako skoro biti podignute s rekordno niskih nivoa“, kaže Hiroshi Maeba, direktor u banci UBS, prenosi Capital.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov kurs porastao s 94,50 jena, koliko je iznosio u petak, na 94,85 jena.
Nakon što je u petak porasla za 1,2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku ojačala daljih 40-ak centi, na 94,10 dolara po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *