Moody's i dalje nenaklonjen austrijskim bankama

Dodajte komentar

Izgledi za rejting austrijskih banaka ostaju ‘negativni’ zbog slabog ekonomskog okruženja, njihovog ograničenog kapaciteta za pokrivanje potencijalnih gubitaka i rasta troškova loših dugova u istočnoj Evropi, uključujući Mađarsku, Rumuniju, Sloveniju i Hrvatsku, saopštila je u petak rejting agencija Moody's.

Negativne izglede za austrijske banke Moody's drži još od 2009. godine, a dalje zadržavanje takvih izgleda znači da je vjerovatnije da bi u idućih 12 do 18 mjeseci kreditni rejting 20 tamošnjih banaka mogao biti smanjen nego povećan.

Osim negativnog uticaja recesije u eurozoni na Austriju, Moody's je zabrinut i zbog izloženosti austrijskih banaka u istočnoj i centralnoj Evropi.

Tri vodeće austrijske banke – Erste Group, Raiffeisen Bank International (RBI) i UniCredit Bank Austria – suočene su s najvećim izazovima, jer su najviše izložene ponovnom slabljenju privrede u zemljama kao što su Mađarska, Rumunija, Hrvatska i Slovenija, poručio je Moody's.

Erste Group i Bank Austria imaju kod Moody'sa rejting A3, s negativnim izgledima, dok RBI ima rejting A2, sa stabilnim izgledima.

“Naš stres test pokazuje da većina austrijskih banaka ima ograničene resurse za suočavanje s mogućim značajnim gubicima u centralnoj i istočnoj evropskoj regiji, kao i mogućim gubicima na kreditima austrijskim kompanijama”, stoji u Moody'sovoj analizi „Izgledi bankarskog sektora: Austrija“.

I dok rizik od gubitaka na području istočne Evrope raste, kapitalni su odnosi austrijskih banaka ispod evropskog prosjeka, što znači da se te banke bore da ostanu iznad regulatornih ograničenja u slučaju ‘vrlo nepovoljnog’ stres testa, poručio je Moody's.

“Kapital većine banaka mogao bi biti ozbiljno ugrožen zbog gubitaka po kreditima u slučaju vrlo nepovoljnog scenarija, pa bi tada te banke ispunjavale tek minimalne regulatorne kapitalne zahtjeve”, poručio je Moody's, dodavši kako visoki troškovi loših dugova ograničavaju sposobnost banaka da povećaju kapitalnu zaštitu kroz zadržavanje dobiti.

Moody's očekuje da će problem s lošim kreditima rasti i u ovoj godini, posebno zbog austrijskih kompanija, ali i kreditnih plasmana u Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji, prenosi Business.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *