RBS: Kazna zbog Libora 800 mil. dolara

Dodajte komentar

Royal Bank of Scotland mogla bi već sljedeće nedjelje da plati kaznu od 500 milionana funti (804 miliona dolara) zbog optužbi da su njeni brokeri pokušavali da namjeste kamatne stope, rekli su upućeni izvori za Bloomberg.

Šef dijela investicionog bankarstva John Hourican i Peter Nielsen, šef tržišta, vjerojatno će morati da daju ostavke, jer su bili odgovorni za područja na kojima su se nepravilnosti dogodile, iako možda nisu znali što se događa. Cijena dionica banke u jutarnjem trgovanju pala je 0,5 posto.

Ako bude donesena, biće to druga najveća kazna koju su odredili regulatori zbog manipulacije kamatnim stopama. Švajcarski UBS je u decembru kažnjen s 1,5 milijardom dolara.Optužbe za manipulaciju kamatnim stopama snažan su udarac za banku koja je od poreznih obveznika dobila 45.5 milijardi funti 2008., što je najveći iznos upotrijebljen za spas neke banke u istoriji.

Iznos kazne i datum kada se mora platiti još nisu konačno odlučeni, upozoravaju Bloombergovi izvori, prenosi banka.hr.

RBS je najavila da će smanjiti bonus za investicione bankare za između 100 i 150 miliona funti. Banka je u 2011. Svojim investicionim bankarima platila oko 390 miliona funti bonusa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *