Analiza UniCredita: Banke u SIE regiji revidiraju poslovne modele

Dodajte komentar

Bankarski sektor srednje i istočne Evrope i dalje iskazuje dobru profitabilnost, a uz očekivani prosječni povrat na kapital od 10,9 posto u razdoblju od 2012. do 2015., regija će ostvariti atraktivnu dvocifrenu stopu profitabilnosti koja je održivija nego u zapadnoj Evropi. Ovo je jedan od glavnih rezultata najnovije studije bankarskog sektora koju je napravio UniCreditov sektor strateškog planiranja za SIE i koja pokriva 17 zemalja regije.

Prihodi u regiji su pod pritiskom, ali su profitne marže i dalje dvostruko veće nego u Zapadnoj Evropi. Troškovna efikasnost i upravljanje rizicima i dalje će biti dominantni činioci za rezultate banaka. Unutar regije SIE vidljiva je jasna podjela. S jedne su strane Turska i Rusija koje ostvaruju nadprosječne rezultate, dok će u bankovnom sektoru na Balkanu i u Ukrajini profitabilnost i dalje biti u padu. Kvalitet aktive predstavljaće činioce rizika, barem do 2014. godine.Dugoročni potencijal ekonomskog rasta nepromijenjen

“U poređenju sa razvijenijim zemljama dugoročni potencijal rasta ekonomije u regiji SIE je netaknut”, ističe Gianni Franco Papa, direktor UniCredita za srednju i istočnu Evropu. Dodaje sljedeće: “Neka se od njih čine naročito povoljnim u poređenju sa drugim tržištima u nastajanju”. Na primjer, predviđa se da će realni rast BDP-a u zemljama ZND-a i Turskoj u prosjeku iznositi 4,4 posto u razdoblju od 2013. do 2017. godine, čime će ostvariti bolji rezultat čak i od regije Bliski istok / Sjeverna Afrika (+4,2 posto) i Latinske Amerike (+4,0 posto). Istovremeno će ekonomija eurozone rasti po prosječnoj stopi od 1,2 posto. Snaga regije SIE leži u njenoj konkurentnosti, fleksibilnosti tržišta rada i troškovima radne snage. U kratkom roku očekuje se podsticaj od niskih kamatnih stopa i niske inflacije, kao i od smanjenja zaliha i povećanja spoljne potražnje. Nedavno su se pojavili određeni pozitivni signali i u vezi sa raspoloženjem ulagača i pokazatelja realne ekonomije.

Što se tiče bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Evropi, rast kreditiranja i imovine nije prekidan od izbijanja globalne finansijske krize 2008. Štaviše, ukupna aktiva banaka u regiji SIE u stalnom je porastu, pa je ukupni rast u razdoblju između septembra 2008. i septembra 2012. iznosio  700 milijardi eura. Istina, tempo rasta je usporen u poređenju sa pretkriznim razdobljem. “Usporeni rast ukupne imovine uzrokovan je opreznijim pristupom, padom kvaliteta imovine i ograničenim mogućnostima za ulaganje”, izjavio je Aurelio Maccario, voditelj Strateškog planiranja za SIE u UniCreditu. Dodaje: “Osim toga, odnos kredita i depozita ima sve važniju ulogu, radi potrebe za poboljšanjem strukture finansiranja bilansa”. Slijedeći to,  smanjuje se važnost obaveza prema inostranstvu kao izvoru finansiranja, iako ta sredstva i dalje predstavljaju relevantan činilac za dinamiku kreditiranja na lokalnim tržištima. Tokom protekle četiri godine banke u regiji SIE prikupile su oko 130 milijardi eura dodatnog kapitala, što predstavlja kumulativno povećanje za 49 posto.

Uprkos slaboj potražnji, najnovija kretanja pokazuju da je u mnogim zemljama SIE ostvaren rast kreditiranja u 2012., iako postoje znatne razlike unutar regije. Rusija i Turska su na čelu, s najjačim rastom kredita klijentima, kao i izrazito povoljnim odnosom kredita i depozita. Što se tiče kamatnih stopa, centralne banke u regiji SIE opet se vraćaju mjerama popuštanja monetarne politike. Od 2008. konsolidovana su potraživanja evropskih banaka na temelju direktnih i deviznih kredita u regiji SIE smanjena. Štaviše, u posljednje vrijeme se kreću oko “novog prosjeka”.

Međunarodne bankarske grupe prilagođavaju strukturu finansiranja

Strani igrači imaju važnu ulogu u bankarskom sistemu srednje i istočne Evrope. Uključujući Rusiju i Kazahstan, na dan 30. juna 2012. 43 posto ukupne aktive bilo je u vlasništvu međunarodnih bankarskih grupacija, što je nešto manje u odnosu na kraj 2010. taj dio iznosio 46 posto. Ako se izuzmu Rusija i Kazahstan, gdje domaći igrači imaju oko 70% tržišnog udjela, strane grupe drže gotovo dvije trećine ukupne aktive bankarskog sektora. Nasuprot tome, strani igrači su zabilježili porast udjela aktive u SIE unutar ukupne aktive svojih grupa, od 12,8 posto na 13,5 posto unutar posljednje četiri godine. “Međunarodne bankarske grupe u SIE djeluju više na strani pasive, podstičući domaće finansiranje, nego na strani aktive”, kaže Aurelio Maccario. “Time su grupe koje posluju u više zemalja poboljšale svoj prosječni odnos kredita i depozita u SIE sa 107,2 na 98,2 posto”. Posljedično se odnos aktive i vlastitog kapitala smanjio na nivo niži nego u pretkriznom razdoblju, ali višu nego u 2009. i 2010, prenosi Seebiz.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *