KAP: Rusi za smanjenje plata, Vlada protiv

Dodajte komentar

Ruski članovi borda direktora Kombinata aluminijuma glasali su elektronskim putem za ukidanje stimulansa većini radnika kompanije, dok je predstavnik Vlade Nebojša Dožić bio protiv takve odluke.

Dožić je Pobjedi u petak rekao da Odbor direktora nije donio definitivnu odluku.

– Očekujem da ćemo se u ponedjeljak razjasniti o predlogu Rusa da se većini radnika ukinu stimulacije, odnosno na taj način smanje plate – rekao je on.

Menadžment Kombinata je ranije predložio bordu direktora da budu ukinuti stimulansi zaposlenima u proizvodnji. Predstavnik Vlade, bez obzira što se protivi takvoj odluci, nije mogao uložiti veto.

– Ruski dio borda je bio za, ja sam glasao protiv, ali ovoga puta nemam pravo na veto na ovu odluku. Ukazao sam im na razloge zašto ne bi trebalo donijeti takvu odluku, na moguće posljedice i predložio im da se donošenje odluke odloži i održi sjednica uživo naredne sedmice kako bi razmotrili sve aspekte – kazao je Dožić.

On je naveo da je proizvodnja u Kombinatu smanjena, ali da plate ne bi trebalo smanjiti samo dijelu radnika nego, u dogovoru sa Sindikatom, svim zaposlenima.

Iz dijela ruskog menadžmenta 20. decembra su saopštili, podsjetimo, da za predstojeću isplatu zarada nedostaje oko 300.000 eura zbog čega su predložili da se ne isplati stimulans na zarade koji može da iznosi i polovinu plate.

Decembarsku platu radnici bi trebalo da prime 15. januara.

Sindikat zaprijetio štrajkom

Predstavnica Sindikata Kombinata Sandra Obradović za Pobjedu kaže da se ta radnička organizacija protivi smanjivanju plata.

– Stav Sindikata je da se zarade zaposlenih ne smiju dirati, jer radnici rade i daju svoj maksimalan doprinos. Poslodavac, ako sada zavuče ruku u naš džep, to će raditi i dalje. Postoje u Kombinatu radnici koji primaju niske zarade, ali i rukovodioci sa enormno visokim i ugovorenim zaradama, imamo u mnogo slučajeva i dupli menadžment. Neka nađu mehanizme da to urade iz nekih drugih resursa – kazala je ona.

Obradović je najavila da će Sindikat na eventualno smanjenje plata imati adekvatan odgovor u vidu protesta i štrajkova, prenosi Pobjeda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *