Hypo: Vjerujemo da će biti zainteresovanih za našu regionalnu mrežu

Dodajte komentar

Proces reprivatizacije poslovne mreže Hypo Alpe-Adria-Banke u jugoistočnoj Evropi službeno je započeo danas i u toj austrijskoj bankarskoj grupaciji vjeruju kako će privući više ozbiljnih investitora. Nakon što je 2009. završila u vlasništvu austrijske države, Hypo Alpe-Adria-Banka nastoji se restrukturirati smanjenjem i prodajom imovine.

Prema procjenama iz maja ove godine, austrijska se banka u procesu prodaje mreže u jugoistočnoj Evropi nada prikupiti najmanje 1,5 milijardi eura.

U proljeće ove godine izabrala je Deutsche Bank za investicijsku banku za najavljeni proces reprivatizacije poslovne mreže u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori, a danas je potvrdila početak tog procesa i objavila da će pisane ponude zainteresiranih prikupljati do 7. decembra.

“Proces je tek danas službeno započeo, što podrazumijeva da još nema službenih iskaza interesa. Proces, čiji prvi rok je 7. decembar, ima jasna pravila i vodiće se na transparentan i nediskriminirajući način, a cjelokupna mreža se promatra kao jedinstvena grupa imovine, pa Hypo Grupa vjeruje kako će privući više ozbiljnih investitora koji su svjesni vrijednosti poslovne mreže u jugoistočnoj Evropi”, odgovorili su na upite Hine iz Hypo Alpe-Adria-Bank International.

Koliko bi sam proces mogao trajati u toj bankarskoj grupaciji nisu tačno definisali.

“Trenutno ni od strane Republike Austrije niti Evropske komisije nije zadat rok. Koliko će proces tačno trajati nije definiaano, pogotovo jer je banka stabilna i sigurna te će osluškivati ponude i u konačnici se odlučiti za dugoročno najbolju – kako za banku tako i za klijente”, navode iz austrijske banke.

Iz te banke u Hrvatskoj ističu kako će nastaviti nesmetano poslovati u Hrvatskoj koja je “po svim parametrima, počevši od tržišnog udjela, broja klijenata, tržišnog potencijala, jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe”.

“Proces reprivatizacije Grupe neće se ni na koji način negativno reflektovati na klijente. Dapače, Hypo banka u Hrvatskoj je tokom proteklih godina uspjela ne samo zadržati već i učvrstiti povjerenje klijenata te je napravila značajne iskorake u poslovanju”, ističu iz Hypo banke u Hrvatskoj i pritom navode kako im je porastao broj klijenata, kako bilježe iznad prosječan rast štednje, u dosadašnjem toku ove godine više od 105 miliona eura novih depozita, itd.

Hypo banka u Hrvatskoj je, kako ističu, u prvih devet mjeseci ove godine uspješno zadržala četvrtu poziciju na tržištu te i nadalje ima najvišu stopu adekvatnosti kapitala od svih velikih banka na hrvatskom tržištu i posluje stabilno i profitabilno.

Ukupna aktiva Hypo Alpe-Adria-Banke krajem juna ove godine iznosila je 40,1 milijardi kuna, prema čemu je Hypo banka četvrta banka na hrvatskom tržištu.

“Uprkos nastavku nepovoljnih ekonomskih kretanja, nastavili smo s razvojem poslovanja te smo uložili dodatne napore u ostvarenje zacrtanih planova, povećanje tržišne prisutnosti i tržišnog udjela. Pritom smo ostvarili 7 postotni rast depozita što je dvostruko više od tržišnog prosjeka, sektor poslovanja s javnim institucijama i dalje je među tri najjača na tržištu, a volumen aktivnih leasing ugovora već smo udvostručili u odnosu na cijelu 2011. godinu”, ističu uz ostalo iz Hypo banke u Hrvatskoj.

Po podacima koje danas prenosi austrijska novinska agencija APA u vijesti o prikupljanju ponuda za kupovinu poslovne mreže Hypo Alpe-Adria-Banke u pet zemalja jugoistočne Evrope, radi se o bankama čija ukupna aktiva iznosi gotovo 11 milijardi eura, imaju 1,1 miliona klijenata i 250 filijala. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *