Počeli pregovori Vlade i sindikata Onogošta

Dodajte komentar

Socijalni program za radnike HTP „Onogošt“ koji je sindikat predložio resornim ministarstvima moraće da se dorađuje, jedan je od zaključaka sa jučerašnjeg sastanka predstavnika ministarstava finansija, turizma i rada sa sindikatom i stečajnom upravom HTP-a. Potpredsjednik sindikata Veselin Barović je istakao da im je ministar finansija Milorad Katnić kazao da je spreman da pomogne kako bi dobili otpremnine, ali predviđeni iznos treba smanjiti. Sindikat je inače predložio da 82 zaposlenih za stalno dobije otpremnine od 12.560 eura, od 1,03 miliona, koliko je Vlada oprostila kompaniji na ime duga za poreze i doprinose. 

–Takav stav ministar je opravdao činjenicom da želi da se sačuva što više radnih mjesta, pa će sindikat razgovarati sa radnicima kako bismo tačno utvrdili ko će da proda radno mjesto, a ko želi da nastavi sa radom. Resorno ministarstvo je spremno da garantuije radna mjesta onima koji bi ostali – kazao je Barović.

On je dodao da u Privrednom sudu treba provjeriti da li pravo na dodatak za otpremnine imaju i zaposleni koji su prije dvije godine prodali radna mjesta, ali za duplo manje novca nego što se sada predlaže.

–U ponedjeljak ćemo o tome razgovarati sa predsjednikom Privrednog suda Draganom Rakočevićem. Do tada, sindikat će radnicima predložiti da se generalni štrajk, najavljen za 22. oktobar, odloži barem za nekoliko dana, kako bismo dali priliku nadležnim da se do tančina utvrdi socijalni program – rekao je Barović.

HTP je u klasičnom stečaju od marta, a do kraja mjeseca će, shodno odluci Privrednog suda, zbog završetka ljetne sezone, svim zaposlenim prestati radni odnos. To je i razlog što traže otpremnine, jer bi u suprotnom bili poslati na biro rada bez centa.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *