Google prerano objavio rezultate: Dobit srezana 20%

Dodajte komentar

Google iznenadio je javnost preranom objavom poslovnih rezultata za treći kvartal ove godine u kojem je zabilježio golemi pad profita, javlja BBC.

U tom je kvartalu zabilježen pad od čak 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je ispod očekivanja svih analitičara. Google je zaradio 2,18 milijarde dolara, za razliku od 2,73 milijarde u trećem kvartalu 2011. Cijena dionice je odmah nakon objave pala za devet posto.

Inače je vrlo neuobičajeno da kompanije objavljuju poslovne rezultate tokom radnog vremena berze pa se i ova objava očekivala s krajem današnjeg radnoga dana. Međutim, saopštenje za medije na početku ima bilješku koja sugeriše da informacija još nije spremna za objavu, odnosno da je greškom prerano objavljen tek nacrt saopštenja.

U sklopu izjave za medije nema nikakvih komentara ili objašnjenja pada profita. Googleova portparolka je novim saopštenjem objasnila da se radi o nacrtu izjave za medije objavljenom bez autorizacije, javlja Mercury News.

Joe Saluzzi iz brokerske agencije Themis Trading komentarisao je današnji događaj i rekao “da se više ne smiju ponavljati takve greške”. “Greška ili ne, profit je profit. Problem je kada se to objavi usred dana pa nema vremena za ublažavajući konferencijski poziv, kao ni pitanja ni procjene analitičara”, komentarisao je. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *