Zadužujemo se još 200 miliona eura

Dodajte komentar

Crna Gora će naredne godine morati da se zaduži između 150 i 200 miliona eura, nezvanično saznaju Dnevne novine. Precizan nivo zaduživanja još nije poznat jer se radi nacrt budžeta za 2013. godinu.

Dnevne novine pišu da će potencijalni kreditori za narednu biti kao i ove godine, što znači da su mogućnosti izdavanje obveznica na domaćem ili evropskom tržištu, uzimanje kredita kod domaćih ili stranih banaka, kao i kroz državne zapise.

Iz Ministarstva finansija su za Dnevne novine kazali da je u pripremi zakon o budžetu za 2013. godinu, kojim će biti definisan limit zaduženja.

“U saradnji sa relevantnim finansijskim institucijama definisaćemo eventualne kreditne aranžmane u zavisnosti od složenosti situacije. U tom dijelu postoji mogućnost da se kao i ranijih godina država zaduži putem izdavanja euroobveznica, kreditnim aranžmanima sa domaćim ili stranim bankama, kao i izdavanjem domaćih obveznica i državnih zapisa”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Za koji od načina zaduženja u narednoj godini, kako su dodali, država će se opredijeliti zavisno od situacije na domaćem i inostranom finansijskom tržištu.

Podsjećamo da se Vlada ove godine u dva navrata zadužila kod banke Kredit Svis za ukupno 250 miliona eura, s tim što je posljednji kreditni aranžman, “težak” 100 miliona, odobren uz garancije Svjetske banke. Ukupno planirano zaduženje, prema zakonu o budžetu, iznosi 308 miliona eura.

CdM.me / Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *