Dobro raspoloženje na tržištu, FED najavio podsticaje

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u petak cijene akcija dostigle nove najviše nivoe u gotovo pet godina jer na tržištu vlada optimizam, nakon što je američka centralna banka Fed najavila snažne podsticaje ekonomiji.

Dow Jones indeks ojačao je 53 boda, ili 0,40 odsto, na 13.593 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.465 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 0,89 odsto, na 3.183 boda, prenose agencije.

Za Dow Jones i S&P 500 indeks to su najviši nivoi od decembra 2007., a za Nasdaq od novembra 2000. godine.

Na tržištu vlada dobro raspoloženje od četvrtka, kada je Fed najavio dalji otkup obveznica i zadržavanje ključnih kamata na rekordno niskim nivoima sve dok se ekonomija ne počne oporavljati dovoljno brzo kako bi se smanjila nezaposlenost.

„Te Fedove poruke stvorile su vještačke temelje tržištu, što znači da bi cijene akcija mogle nastaviti rasti. Svaka korekcija cijena prema dolje ne bi trebala biti veća od par procentnih bodova”, kaže Paul Nolte, direktor u kompaniji Dearborn Partners.

Optimizam ulagača ogleda se i u povećanom obimu trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu i juče je, drugi dan zaredom, vlasnika zamijenilo više od 8 milijardi akcija, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi.

Najviše su ponovno porasle cijene u sektorima koji su najosjetljiviji na rast ekonomije. S&P indeks rudarskog sektora ojačao je 1,2, a energetskog 1,3 odsto.

I to, premda su juče objavljeni podaci pokazali da je u SAD-u industrijska proizvodnja u augustu pala za 1,2 odsto, što je njen najveći pad od marta 2009. godine.

Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 indeks samo je 6 odsto udaljen od najvišeg nivoa u istoriji, 1.565 bodova, i to uprkos slabosti najvećih svjetskih ekonomija.

To pokazuje da se ulagači nadaju ubrzanju rasta ekonomskih aktivnosti nakon Fedovih podsticaja, nakon što je nedavno Evropska centralna banka najavila kupovinu obveznica prezaduženih članica evrozone kako bi im pomogla pri izlasku iz dužničke krize i nakon što je Kina najavila dodatna ulaganja u infrastrukturne projekte.

Zahvaljujući svemu tome, ove je sedmice Dow Jones skočio 2,2 odsto, dok je S&P 500 ojačao 1,9, a Nasdaq indeks 1,5 odsto.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,64 odsto, na 5.915 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,39 odsto, na 7.412 bodova, a pariški CAC 2,27 odsto, na 3.581 bod. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *