Američka vlada zaradila 15 mlrd dolara na dionicama AIG-a

Dodajte komentar

Američka vlada rekla je da je do sada zaradila 15,1 milijardu dolara na spašavanju osiguravajuće firme AIG, nakon što je prošle sedmice prodala dionice te kompanije. Vlada je u spas kompanije uložila 182 milijarde na vrhuncu finansijske krize, piše BBC.

Nakon otpuštanja dijela imovine kompanije i prodaje dionica od strane Ministarstva finansija, država će biti vlasnik oko 16% AIG-a. Vlada će dodatno zaraditi novim prodajama dionica.

Vlada je u ponedjeljak prodala 553,8 milijona dionica po cijeni od 32,50 dolara. Iz Ministarstva su rekli da su banke koje su organizovale prodaju dionica iskoristile mogućnost kupovine dodatnih 83,1 miliona dionica, čime je ove sedmice prodato dionica ukupne vrijednosti 20,7 milijardi dolara.

“Iduće prodaje preostalog udjela Ministarstva u AIG-u će dovesti do dodatnog povrata za poreske obveznike”, rekli su iz Ministarstva.

Ovo je bila posljednja u nizu prodaja dionica u državnom vlasništvu, namijenjenih povratu novca poreskih obveznika. Prethodnom održanom u avgustu je prikupljeno 5 milijardi dolara. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *